İlk ziyaret Kuzey Kore'ye

Özbek lider Kerimov, bu yılın ilk yurtdışı ziyaretinde Güney Kore'ye gidecek.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, bu yılın ilk yurt dışı ziyaretinde Güney Kore'ye gidecek.

Kerimov, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung Bak'ın daveti üzerine 10-12 Şubat günleri arasında bu ülkeye resmi ziyarette bulunacak. Güney Kore ziyaretinde Kerimov'a bakanlar, milletvekilleri, işadamları ve basın mensupları eşlik edecek.

Ziyarette tarafların iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, kendilerini yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası ekonomik, güvenlik ve enerji gibi bazı konular üzerinde durması bekleniyor. Ziyaret sırasında iki ülke arasında bir dizi yeni anlaşmanın imzalanacağı belirtiliyor.

Özbekistan'dan Güney Kore'ye Cumhurbaşkanı düzeyindeki en son ziyaret Şubat 2008'de yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Kerimov, 24-26 Şubat 2008 tarihleri arasında Güney Kore'ye resmi ziyarette bulunmuştu.

Güney Kore'den ise en son geçtiğimiz yıl 10-12 Mayıs tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Lee Myung Bak tarafından Taşkent'e bir ziyaret gerçekleştirilmişti.

Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere tekstil ve otomotiv, hava ulaşımı gibi alanlarda yeni yatırımlar planlayan Güney Kore'nin, Özbekistan'daki yatırım miktarı 2 milyar dolar dolayında seyrediyor. 150 dolayında Güney Kore sermayeli şirketin bulunduğu Özbekistan'da, bu ülkenin burada yapacağı toplam yeni yatırım miktarı ise bir milyar 700 milyon doları bulması bekleniyor.