Yeşilay Çalışıyor İçki Satışı Azalıyor

Yeşilay, Türkiye'deki 100 noktada gönüllü ordusuyla hizmet ediyor

Yeşilay Çalışıyor İçki Satışı Azalıyor
Yeşilay, Türkiye'deki 100 noktada gönüllü ordusuyla hizmet ediyor. Geçen yıl sadece İstanbul ve Kocaeli'de 215 bin öğrenciye eğitim programları yapıldı. Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve sanal bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, Türkiye'de son dört yıl içinde 17 bin içki satış noktasının kapandığını veya içki satışından vazgeçildiğini açıkladı. Sağlıklı içeceklerin tüketim oranında artış sağlanırken, içki satışlarında düşüş yaşandı.
Yeşilay Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura, Yeşilay'ın çalışmaları sonucunda, insanlarımızın bilinç düzeyinin arttığını, spor, sanat ve kültürel etkinliklere ilginin yoğunlaştığını belirtti. Özfatura, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de kiºi baº?na bira tüketimi 12-13 litre. Hedefimiz alkollü içki tüketiminin minimize edilmesidir. Dünya Sa?l?k Örgütü'nün 2010 yılında yayınlayacağı alkol raporunu sonuna kadar destekliyoruz" dedi.
Özfatura, toplumsal bir sorun olan alkolün trafik kazaları ile mala ve cana karşı işlenen suçlardaki rolünün çok ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Ülkemizde ve dünya da işlenen suçların ve gerçekleşen kazaların çok ciddi bir oranının alkolden kaynaklandığını belirten Özfatura, şöyle konuştu: "Bunun en açık örneği; Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre ülkemizde, cinayetlerin yüzde 85, tecavüzlerin yüzde 50, şiddet olaylarının yüzde 50, trafik kazalarının yüzde 65, eşlerini dövenlerin yüzde 70 ve akıl
hastalıklarının yüzde 60 sebebi alkoldür."
Özfatura, alkolün pek çok olumsuz etkisinin sürücü bedeninde çeşitli şekillerde belirmeye başladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Sürücüler her ne kadar bana bir kaç duble ile bir şey olmaz deseler de, alınan her duble alkol hem sürücüleri yeni risklerle karşı karşıya bırakırken hem de psikolojik ve fiziksel olarak bedensel pek çok probleme sebep olur. Buna göre, kanında 0.5 promil alkol bulunan yani 1 duble rakı içen sürücü, hiç alkol almamış sürücüye göre 2 kat daha fazla kaza riski ile karşı
karşıyadır. Alkol oranı 1 promil olursa yani iki duble rakı içildiği varsayılırsa sürücünün aldığı risk 10 katına çıkacaktır."
MAHALLE BASKISI
Özfatura, konuşmasında herkesi "spora, sağlığa, kültürel etkinliklere, faydalı hobilere ve sağlıklı içecek tüketmeye" davet etti. Özfatura, mahalle baskısı yapılıyor şeklindeki yorumlara katılmadığını, bunların uydurma olduğunu, içki satışı düştüğü için bayilerin vazgeçtiğini sözlerine ekledi.
UZMAN UYARISI
Alkolün kişisel olduğu kadar belki de daha fazla toplumsal bir sorun olduğunu belirten uzmanlar ise şöyle diyor: "Trafikte alkollü araç kullanımıyla ilgili bir deyim de "promil"dir. Promil; 100 mililitre kandaki alkol miktarının, miligram cinsinden gösterilmesidir. Elde edilen istatistiklere göre, yaklaşık 0.5 promil değerinden sonra kaza ihtimalindeki artış müthiş bir artış eğilimine girmektedir. Bu ani artış sonucunda kanında 1.00 promil alkol saptanan sürücülerin yüzde 70'inin çeşitli suç ve kazalara
neden olduğu saptanmıştır."
"0.5 promil ne kadar alkole denk gelmektedir?" sorusuna ise uzmanlar şöyle cevap veriyor: "Kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle 1 duble rakı, viski, cin, votka ve benzeri içkiler ile iki kadeh şarap içildiğinde kandaki alkol oranı yasal limitlere ulaşmaktadır. Buradan şu gerçek açığa çıkmaktadır. Bir kaç dubleden bir şey olmaz kanısı tamamen yanlıştır. Çünkü alınacak bir kaç duble alkol yasal sınırları aşmak bir yana neredeyse kişiyi sarhoşluk sınırına taşıyacaktır."