Ab Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton Kosova'da

Kosova'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Batı Balkanlar'ın AB'nin yüksek önceliği olduğunu yineledi.

Ab Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton Kosova'da
Balkanlar'a düzenlediği ziyaretin son durağı olan Kosova'da temaslarda bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kosova Başbakanı Hashim Thaci ile görüştü. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ikinci yılını kutladığı günlerde gerçekleşen ziyarette Ashton, Kosova'nın AB'ye ait olduğunu ve bölgenin kendisi için yüksek öncelikli olduğunu vurgulayarak, "İşbirliği ve destek teklifinde bulunarak bunu sağlamak istiyoruz" dedi. Kosova vatandaşlarının AB'de vizesiz seyahat etmeyi istediğini bildiklerini de ifade eden Ashton, bunun değerlendirilmesi için önümüzdeki haftalarda bir heyetin Kosova'ya ziyarette bulunacağını söyledi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, konuşmasında AB ile yakın ilişkiler kuran Kosova halkına yarım edilmesinin gerektiğini de ifade etti. Ashton, "Kosova halkının AB yolunda ilerlemenin semeresini görmesi açısından bir çeşit ekonomik kalkınmayı birlikte inşa etmemiz son derece önemlidir. Ticareti, ekonomik büyümeyi ve çeşitli projeleri destekleyerek bunu yapabiliriz" dedi.

Kosova Başbakanı Hashim Thaci ise konuşmasında, AB ile entegrasyon sürecinde Kosova'ya eşit muamele yapılmasını isteyerek, Kosova'nın gerekli olan bütün kriterleri yerine getireceğini söyledi. Thaci, "AB üyelik süreci öncesinde gerekli olan bütün demokratik kriterleri yerine getireceğimiz konusunda Kosova hükümetinin kararlılığını Ashton'a belirttik" diye konuştu.
Catherine Aston, Kosova temasları sırasında AB'nin hukuk misyonu olan EULEX'i de ziyaret etti.