İş Garantili Ayda 450 Tl Maaşlı Kurs

Adana'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin yoğunlukta olduğu Şakirpaşa Mahallesi'ne açılan halk eğitim merkezi işsizlerin umudu oldu

İş Garantili Ayda 450 Tl Maaşlı Kurs
Adana'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin yoğunlukta olduğu Şakirpaşa Mahallesi'ne açılan halk eğitim merkezi işsizlerin umudu oldu. Kursa katılan kişilere ayda 450 lira maaş verilirken, özellikle mantar yetiştiriciciliği, tıbbı sekreterlik ve eczacılık kalfalığı gibi kurslara katılanlara ise yüzde 90 iş bulma imkanı sağlanıyor.
Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) açıkladığı 2008 yılı işsizlik rakamına göre en çok işsiz 2. il olan Adana'da halk eğitim merkezleri, özellikle lise mezunu olamayan vatandaşlara meslek öğreterek iş bulma imkanı sunuyor. Merkez Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi ise bu işi en iyi yapan merkezlerden biri. 3 yıl önce açılan halk eğitim merkezinde bugüne kadar 80 kurs açılırken bin 300 kursiyer mezun oldu. Açılan kurslarda halk eğitim merkezi ve İşkur ile anlaşma varsa kursiyerlere ayda 450 lira maaş veriliyor. Kursiyer hem kursa geliyor hem de herhangi bir işte çalışıyor gibi maaş alıyor. Kursa katılanlara her gün 15 lira ücret ödeniyor.
Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kemal Zeki Arslan bulundukları yer olarak Şakirpaşa, Ova, Uçak gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ve çok çocuklu ailelerin bulunduğu bir yerde hizmet ettiklerini söyledi. İşsiz ve niteliksiz elamanın çok bulunduğu bir yerde mücadele verdiklerini anlatan Arslan, "3 yılda mahallenin ve bölgenin çehresini değiştirdik. Yılda ortalama olarak 30 kurs açarak okulu bitirememiş işsiz gençleri meslek sahibi yapıyoruz. 3 yılda 80 ayrı kurs açarak bin 300 kişiyi meslek sahibi yaptık" dedi.
Kurs boyunca İşkur ile yapılan anlaşma gereği kursa katılanlara günde 15 lira ücret ödendiğini, bunun ayda 450 lira yaptığına dikkat çeken Arslan şunları kaydetti:
"Dünyanın başka bir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Kursa gelirken çalışıyormuş gibi maaş alıyorsunuz. Asgari ücret bugün yaklaşık 600 lira. Bizim ödediğimiz para ise 450 lira. Kursa katılımın artması için bu çok cazip. Üstelik kursa katılanların çoğuna iş granisi veriyoruz. Kursu bitirdikten sonra çoğu ya kendini işini kuruyor ya da bir yere girip çalışmaya başlıyor."
Halk eğitim merkezinde mantar yetiştiriciliği, tıbbi sekreterlik, eczacılık kalfası, halk oyunları, el işleri gibi kurslar açıldığını belirten Arslan, "Özellikle mantar yetiştiriciliği, tıbbi sekreterlik ve eczacılık kalfası kursuna katılanlar mezun olduktan sonra hemen işe giriyor. Mantar yetiştiriciciliği kursunu bitiren 20 kişi kendi işyerini açarak mantar yetiştirip satmaya başladı. Bizim yaptığımız ve ürettiğimiz mantarın tadı hiçbir yerde yok. Tıbbi sekreterlik kursunu bitiren ise son yıllarda
mantar gibi çoğalan özel sağlık kuruluşlarında hemen iş buluyor. Eczaclık kalfalığı isen her zaman aranan adam olduğu için iş buluyor" diye konuştu.


"POLİSE TAŞ ATAN ÇOCUKLAR VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIRADI ISLAH EDİLİYOR"
Arslan, Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi'nin atıl durumda bulunan kapalı spor salonunu faal duruma getirerek okulu bırakmış ve polis e taş atan çocuklara tekvando, basketbol, voleybol, kickboks kursları verdiğini anlatarak, "Çocuklar bu kurslar sayesinde tekrar okula başladı. Buraya gelen çoğu çocuk polise önceden taş atıyordu. Ama şimdi Türk Bayrağı için çalışıyor. Bayrağımızı daha yükseklere çıkarmak için çalışıyor. Ayrıca daha önce kapalı spor salonu uyuşturucu ve tinerci çocukların merkezi olurken şimdi bu çocukların bunları bırakıp spor yaptığı yer oldu" dedi.

"ADANA'DA OKUMA-YAZMA BİLMEYEN 17 BİN İNSAN VAR"
Arslan mesleki kursların yanı sıra okuma-yazma bilmeyen insanlara ve SBS ve üniversite sınavlarına yönelik olarak da kurslar verildiğini belirterek, "Adana'da 17 bin insan okuma-yazma bilmiyor. Biz yaşı ne olursa olsun bir insanın okuma-yazma bilmesi için her dönem kurs açıyoruz. Bu çağda okuma-yazma bilmeyen insan kalmasın diye. Ayrıca bölgemiz çok fakir olduğu için öğrencilerimizin çoğu SBS kurslarına gidemiyor. Bunun için belirlediğimiz yerlerde ücretsiz SBS kursları açıyoruz. Öğretmenlerimiz
özveriyle kurs veriyor. Bu yıldan sonra KPSS ve üniversite sınavına yönelik kurslarda açacağız. Fakir öğrenciler bundan da faydalansın" şeklinde konuştu.
Bölgede sinemaya gitmeyen çok sayıda çocuk olduğunu anlatan Arslan, öğrencilere ve mahallede bulunan çocuklara haftada bir kez halk eğitim merkezinde vizyona yeni girmiş filmleri izlettiklerini, hayatında sinema görmemiş çocuklara sinema keyfi yaşattıklarını sözlerine ekledi.