Altepe Mezun Olduğu Okulda Makine Kullandı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 34 yıl önce mezun olduğu Tophane Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ederek o dönemde kullandığı makinenin başında öğrencilerle sohbet etti.

Altepe Mezun Olduğu Okulda Makine Kullandı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 34 yıl önce mezun olduğu Tophane Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ederek o dönemde kullandığı makinenin başında öğrencilerle sohbet etti.
Tophane Endüstri Meslek Lisesi Torna Tesviye Bölümü'nden 1976 yılında mezun olan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak ile birlikte okulunu ziyaret etti. Milli Eğitim Bakanlığı İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Er'in de katıldığı ziyarette Okul Müdürü Rahmi Özyiğit ile sohbet eden Başkan Altepe, Danıştay 8. Dairesi'nin üniversiteye giriş sınavında genel ve meslek lisesi mezunları arasında belirlenen katsayının yürütmesini durdurmasıyla ilgili kararı değerlendi.
Bursa sanayisinin gelişmesinde meslek liselerinin önemli bir yeri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, özellikle endüstriyel üretimin ilerlemesine katkı koyan meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Kendisinin de meslek lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Benim mühendis olma gibi bir idealim vardı. Çok çalıştım ve makine mühendisliğini kazandım. Eğer bugünkü şartlar olsaydı benim üniversiteye girmem mümkün olmayacaktı. Bu sistem bir yandan meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin cezalandırılması anlamına geliyor" dedi.
Meslek lisesi mezunlarının özellikle üretim mühendisliği alanında çok daha başarılı olduklarını vurgulayan Altepe, "Burada okuyan öğrenciler, eğitimleri boyunca sanayi ile iç içeler. Büyük fabrikalarda staj yapıyorlar. Herkesin önünün açık olması gerekir. Meslek lisesi mezunları da üniversite sınavında aldığı puanlar ve başarıları ölçüsünde istediği kadar okuyabilmeli. Hedefimiz Avrupa Birliği ise eğitimde de o sisteme geçmeliyiz. AB ülkelerinde merkezi sınav sistemi yok. Biz de üniversite sınav sistemini yeniden ele almalıyız. Ancak bu konuda hem hükümetimizin hem de YÖK'ün çalışmaları olduğunu biliyoruz. Umarım bu hata düzeltilir ve meslek lisesi mezunlarının önündeki engel de ortadan kalkar" diye konuştu.
Başkan Altepe'yi ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Okul Müdürü Rahmi Yiğit de özellikle üniversiteye girişle ilgili yapılan düzenlemelerin hem öğrencilerinin hem de eğitim kadrosunun moralini bozduğunu kaydetti. Bursa sanayisinin göz bebeği olan 142 yıllık Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nden mezun olan 213 kişinin halen büyük işletme sahibi olduklarının altını çizen Yiğit, "1927 yılında lise eğitimi alan çocukların yüzde 73'ü meslek liselerindeydi. Bu rakam günümüzde yüzde 35'lere kadar geriledi. Bu tür düzenlemeler çocuklarımızı meslek liselerinden daha da uzaklaştırıyor" dedi.
Okul Müdürü Yiğit, Başkan Altepe'ye okulun rozetini taktı. Altepe, daha sonra atölyeleri gezerek, torna tesviye makinelerin başında çalışan öğrencilerle sohbet etti.