ABD stratejisini değiştirdi

ABD Savunma Bakanlığı, 25 yıllık savaş stratejisini değiştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı, yeni strateji belgesini açıklamaya hazırlanıyor. CNN'de yayımlanan taslak belgeye göre, yeni strateji belgesinde Çin ana tehdit unsuru olmaya devam ederken, ordunun sanal savaş ve terörizmle mücadele edecek şekilde yeniden yapılanması öngörülüyor.

Bugün içerisinde resmen açıklanması beklenen yeni strateji belgesinde, 25 yıllık muharebe planlama tarzının da sonlandırılması bekleniyor. Mevcut askeri yapı, iki farklı noktada iki büyük konvansiyonel savaşın kazanılmasını amaçlayacak şekilde hazırlanmıştı.

Ancak yeni stratejide bu yapının tamamen değiştirilmesi öngörülüyor. Değişiklikle birlikte askeri gücün terörizmden sanal saldırılara kadar dünyanın farklı yerlerinden gelecek bir dizi tehditle mücadele edecek şekilde yeniden yapılandırılması hedefleniyor.

CNN'in haberine göre, Inside Defense dergisi tarafından ele geçirilen strateji belgesinde, "Artık bölgesel çatışmaların ABD güçlerinin boyutlandırılması, şekillendirilmesi veya değerlendirilmesinde tek ve hatta ana şablon olduğunu söylemek uygun olmaz" dedi.

ÇİN HALA BÜYÜK TEHDİT

Strateji belgesinde son büyük gözden geçirme 2006 yılında yapılmıştı. CNN, ABD Savunma Bakanlığı, yani Pentagon'un dünyaya bakışının dört yılında önemli ölçüde değiştiğinden dolayı mevcut gözden geçirmeyi yaptığını belirtti.

CNN'e göre, 2006 yılındaki gözden geçirme Çin ile Tayvan nedeniyle yaşanabilecek geniş çaplı konvansiyonel bir savaş olasılığına odaklanıyordu. Ayrıca, Irak ve Afganistan'daki savaşlarda daha fazla sayıda özel kuvvet askerlerinin kullanılması gerektiği vurgulanıyordu.

2010 yılındaki gözden geçirmede de yine Çin'den gelen tehditler ön plana çıkıyor. Ancak belgeye, giderek büyüyen sanal saldırı tehdidine karşı da ordunun hazırlıklı olması gereği giriyor.

SAVUNMA BÜTÇESİNDE ARTIŞ

Söz konusu gözden geçirme stratejisi, Pentagon'un 2011 yılı bütçesini Kongre'ye sunacağı gün açıklanacak.

Pentagon yetkililerine göre, Savunma Bakanı Robert Gates, Irak ve Afganistan savaşları da dahil olmak üzere Kongre'den 708 milyar dolarlık bir bütçe talep edecek. Bu rakam, 2010 bütçesinin 44 milyar dolar üzerinde.

Taslak gözden geçirme metninde ayrıca, şu anda Irak, Afganistan ve Pakistan üzerinde kullanılan insansız hava araçlarından daha fazla alınması talebi de yer alıyor.