Balyoz'a kılıf Meclis'ten dönmüş

Genelkurmay'ın talebiyle Harp Okulları Kanunu'nda 2006 yılında yapılmak istenen değişiklikle, Balyoz'a kılıf hazırlanmak istendiği ortaya çıktı. Balyoz ve benzeri seminer çalışmalarını meşrulaştırmayı amaçlayan değişiklik Ak Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün durumu farketmesiyle engellenmiş

Balyoz darbe planının ortaya çıkmasının ardından 2006 yılında Harp Akademileri Kanunu ile Harp Okulları Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliğin ne anlama geldiği ortaya çıktı. Değişikliklerle 'Balyoz'a adeta yasal kılıf hazırlanmak istendiği belirlendi. 2006 yılında Genelkurmay, Harp Akademileri Kanunu ile Harp Okulları Kanunu'nda değişiklik yapılmak istendi. Değişiklik tasarısı Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek Meclis'e sevk edildi. TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda da kabul edilen tasarı, tam Meclis Genel Kurulu aşamasında son bir kez daha gözden geçirilince durumun ciddiyeti fark edildi.
GÜNCEL KONULARDA SİYASİ EĞİTİM
AK Parti grup yönetimi, Genel Kurul öncesinde asker kökenli Sağlık Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'den tasarıyı incelemesini istedi. Tasarıyı inceleyen Erdöl, 3. maddesinin son bendinde 'Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğreniminde; çağın dinamik eğitim yapısı içerisinde askeri, siyasi ve ekonomik konulardaki güncel gelişmeler paralelinde öğrenime tâbi tutulmuş ve mesleğe yönelik motivasyonları arttırılmış subay yetiştirmek' ifadelerini görünce şaşkına döndü. Askerlerin güncel siyasi ve ekonomik konularla ilgili çalışmalar içinde olmasının doğru olmadığını düşünerek, tasarının bu haliyle kabul edilmemesi gerektiğini parti yönetimine, Başbakan Erdoğan'a iletti. Erdöl'ün itirazlarını yerinde gören AK Parti yönetimi tasarıyı geri çekti.
İŞİN ASLI ÜÇ YIL SONRA ANLAŞILDI
Üç yıl sonra Balyoz darbe planının ortaya çıkmasının ardından, bu düzenlemenin ne amaçla yapıldığı anlaşıldı. Erdöl, olayla ilgili gelişmeleri şöyle anlattı: '2007 yılı başıydı. AK Parti Grup Başkanvekilleri TSK ile ilgili bazı kanun tasarıları olduğunu onları incelememi istediler. Ben de tasarıları inceledim. Harp Akademileri Kanunu ile Harp Okulları Kanunu'ndaki değişiklikleri görünce hemen itiraz ettim. Güncel siyasi konularda askerlerin öğrenim alması sağlıklı bir yaklaşım olamazdı. İleride hangi parti iktidarda olursa olsun ekonomik ve siyasi konularda hükümetle askerler arasında sıkıntılar yaşanır. Bu gerekçelerle karşı çıktık. Tasarı görüşülmedi. Kadük oldu.'

Kanun çıksaydı sorgulanamazdı
Ak Parti milletvekili Cevdet Erdöl, işin vahametinin Balyoz darbe planının ortaya çıkmasının ardından anlaşıldığını söyledi. Erdöl, 'Eğer bu kanun çıksaydı, bugün soruşturulan Balyoz darbe planı başta olmak üzere birçok soruşturma yapılamayacaktı. Kanun gereği eğitim yapıyoruz denilecekti. Yani minareye kılıf hazırlanmış olacaktı' diye konuştu.