AK Partili Kılıç: Gençlerin ifade özgürlüğüne artık saygı duymayı öğrenmeleri gerekir

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, öğrencilerin protestolarıyla ilgili olarak, "Gençlerimizin dünya görüşü ne olursa olsun, kendilerinden olmayanı

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, öğrencilerin protestolarıyla ilgili olarak, "Gençlerimizin dünya görüşü ne olursa olsun, kendilerinden olmayanın ifade özgürlüğüne artık saygı duymayı öğrenmeleri gerekir." dedi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıç, kamu görevlileri hakkında dava açılmamasını öngören düzenlemenin yasalaşması durumunda CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağına ilişkin soruyu cevapladı. Kılıç, düzenlemenin henüz Genel Kurul'a gelmediğini hatırlattı. Yapılmak istenen düzenlemenin görülmekte olan davalarla Haberal veya benzer durumdaki kararlarla alakasının bulunmadığını ifade eden Kılıç, yapılmak istenenin evrensel hukuka paralel bir düzenlemeyi hayata geçirmek olduğunu kaydetti. Kılıç, şöyle konuştu: "Bu adımların hiçbiri görülmekte olan güncel, popüler davalarla uzaktan yakından alakalı değil. Kaldı ki doğrudan tazminat davası açılamayacak, ama devlete açılan, devlet aleyhine neticelenmesi halinde devletin ilgili kamu görevlisine dava açma hakkı yani rücu etme hakkı saklı kalacak. Elbette ki anamuhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapmak gibi hakları vardır. Bu hakkı ne zaman kullanacaklarının kararını kendileri verecektir. Ancak zaten Türkiye'deki anamuhalefet partisi açısından Meclis'te kabul edilen her kanunu iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşımak artık bir alışkanlık haline gelmiştir. Bunda yadırganacak bir şey söz konusu değildir.'' diye konuştu.

Kılıç, İstanbul'da öğrencilere orantısız güç kullanıldığı yönündeki eleştirilerle ilgili şöyle dedi: ''Biz siyasilerin ifade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan her türlü saldırıyı öncelikle kınıyoruz. Gençlerimizin dünya görüşü ne olursa olsun, ideolojik referansleri ne olursa olsun kendilerinden olmayanın ifade özgürlüğüne artık saygı duymayı öğrenmeleri gerekir. Yani kendileri protesto haklarına saygı duyulmasını beklerken, başkalarının ifade özgürlüğüne saygı duymamaları doğru bir yaklaşım değildir.''

Kılıç, torba yasa ile ilgili bir soru üzerine ise ''Torba yasa oldukça geniş bir hacim kazandı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkındaki ilk tasarı 90 madde civarında dizayn edilmişti. Ancak TBMM'nin seçimler nedeniyle çalışma süresinin kısalmasından dolayı çıkması arzu edilen pek çok kanun tasarı ve teklifi torba tasarıya dahil edildi. Alt komisyonda gereken çalışmalar yapılıyor, teknik değerlendirmeler neticesinde hacmini daraltmak ve genel kuruldaki görüşme sürecini hızlandırmak adına torba tasarıdan bazı yasa tasarı ya da tekliflerinin çıkarılması söz konusu olabilecektir. Torba tasarıdan çıkarılacak kanun tasarı ve tekliflerinin gündem dışına itileceği noktasında bir algı oluşmamalıdır. Meclis Genel Kurulu'nun çalışma gün ve saatlerinin elvermesi halinde çıkması gerekli görülen bu tasarı ve teklifler de genel kurulda görüşülecek ve kanunlaşacaktır.'' cevabını verdi.