Toroslar Elektrik Dağıtım A.ş. İhalesini Yıldızlar Sss Holding Kazandı

Tororslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesine katılan 13 firmanın arasından Yıldızlar SSS Holding A.Ş. sıyrılarak ihaleyi kazandı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Swiss Otel'de yaptığı ihalelerin Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi yapıldı. İhaleye 13 firma katıldı. Katılan firmalar şunlar oldu: Ayen Enerji A.Ş. Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., MMeka Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret A.Ş., Park Holding A.Ş., Emkat Ortak Girişim Grubu, Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz
Ortak Girişim Grubu ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu ve Fernas İnşaat A.Ş.
Elemesiz tur 1 milyar 10 milyon ABD doları geçilirken, 1. elemeli turda Fernas İnşaat elendi. En yüksek teklif 1 milyar 840 milyon ABD doları oldu. 2. turda Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret elendi ve en yüksek teklif 1 milyar 951 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. 3. elemeli turda en yüksek teklif 2 milyar 56 milyon ABD doları olurken, Ayen Enerji ihale dışında kaldı. 4. turda Aksa Elektrik Perakende elenirken, en yüksek teklif 2 milyar 62 milyon ABD doları oldu.
5. turda ise en yüksek teklif 2 milyar 65 milyon ABD doları oldu. Bu turda elenen Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. oldu. Açık arttırmaya geçilmeden önceki son turda ise IC İçtaş İnşaat - Eren Holding Ortak Girişim Grubu elendi.
Açık arttırma 2 milyar 70 milyon ABD doları ile başladı. Firmalara birer milyon dolar arttırma hakkı tanındı. 1 turda MMEKA Makine 2 milyar 72 milyon dolar, Yıldız SSS 2 milyar 73 milyon dolar ve Park Holding 2 milyar 74 milyon dolar teklif verdiler. Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Emkat Ortak Girişim Grubu, Türkerler İnşaat Turizm Madencilik, Cengiz- Kolin- limgaz Ortak Girişim Grubu ihaleden çekilme kararı aldı. Açık arttırmanın 2. turunda MMEKA makine İthalat Pazarlama ve Park Holding
ihaleden çekildiğini açıklarken, Yıldızlar SSS Holding 2 milyar 75 milyon dolar teklif verdi. Böylece Yıldız Holding, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. işletme hakkını 26 yıllığına devraldı.
Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş., Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye illerini kapsarken, abone sayısı 2 milyon 742 bin 156'dır. Net tüketim miktarı 14 milyon 538 bin 958 megavat saat olarak bildirilirken, kayıp kaçak oranı yüzde 8,3 ve Türkiye dağıtım payı yüzde 10,7'dir.
Yıldızlar SSS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatör Harun Güdeberk, fiyatın fizibilite çalışmaları ile örtüştüğünü belirterek, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesini kazandıklarını ve bu konuda tecrübeli olduklarını belirtti. Elektrik fiyatı konusunda ise Güdeberk, fiyatlarla ilgili endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.