Cenevre'de özrün formülü aranıyor

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yangın diplomasisiyle başlayan yakınlaşmanın ardından Mavi Marmara krizini aşa...

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yangın diplomasisiyle başlayan yakınlaşmanın ardından Mavi Marmara krizini aşacak görüşmeler sürpriz bir şekilde dün de devam etti. Cenevre'de Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun görevlendirdiği BM'deki Mavi Marmara Komisyonu'ndaki Temsilcisi Yosef Ciechanover yazılı bir metin üzerindeki görüşmelerini sürdürdü. Görüşmelerin uzaması üzerine Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, Atina'daki istikşafi görüşmeler için planlanan randevusu bir gün sonraya kaydırıldı. İki diplomat, özür-tazminat-siyasi ve askeri ilişkilerin geleceğini ele alırken, ortak bir açıklama üzerinde çalıştı. Görüşmelerin uzaması diplomasi kulislerinde olumlu olarak değerlendirildi. Ancak mutabakata varıldığı yönünde bir açıklama dün de gelmedi.

İŞTE O FORMÜL
Akşam saatlerinde SABAH'a görüşmelere ilişkin bilgi veren bir yetkili, şunları dile getirdi: "Mavi Marmara konusunda Türkiye'ye haksızlık yapıldı. Beklentimiz açık. Birileri bu işi dostça çözelim diyorsa, bu eli geri çevirmeyiz. Ancak bu beklentilerimizi değiştirmez. Şu an görüşmelerin sürüp sürmeyeceği belli değil." İki diplomatın çözüm aradığı başlıklar şöyle:
ÖZÜR: Görüşmelerde en kritik konuyu özür pazarlığı oluşturuyor. Türkiye, burada alçak koltuk krizinde olduğu gibi devletten devlete özür istemiyor ancak komşu bir ülkenin vatandaşlarının yaşadığı durum ile ilgili 'Dost İsrail'in' Türk kamuoyuna üzüntüsünü belirtmesini istiyor. İsrail ise iletilecek bir özrün, İsrail'in bundan sonraki adımlarına engel olmamasını, İsrail'i küçültecek bir adım atılmamasını istiyor. Bu nedenle Türk kamuoyuna ve ölenlerin yakınlarına üzüntülerini iletmeye hazır olduğunu belirtiyor.
TAZMİNAT: Türkiye, özellikle ölenlerin yakınları için tazminat talep ediyor. Tazminatın miktarı ve nasıl ödeneceği ele alınıyor. Ancak bu tazminat devlete değil, kişilere ödenecek. İsrail, tazminat miktarı konusunu bir pazarlık konusu yapmak istemiyor. Genel olarak ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeyi benimsiyor.
BÜYÜKELÇİ: İsrail, Türkiye'nin yeni atanması kararlaştırılan Kerim Uras'ın biran önce yeni görevine başlamasını istiyor.
TEMSİL: İsrail, Türkiye ile siyasi ve askeri ilişkilerin geçmişte olduğu gibi sürdürülmesini istiyor. Dışişleri Müsteşarları düzeyindeki düzenli istişarelerin devam etmesi, askeri ilişkilerde işbirliğinin ve görüşmelerin sürdürülmesi görüşünde.Bu amaçla bakanların .karşılıklı ziyaretinin de tekrar başlamasınıdan yana, İlk etapta Sanayi ve Ticaret Bakanı Ben Eliezer ile Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yapacağı ziyaretler bulunuyor. Görev süresi dolmasına karşın İsrail, Ankara'daki Büyükelçisi Gabi Levy'nin görev süresini 1 yıl uzatmıştı.
PANEL: İki ülke arasındaki mutabakat, BM'de oluşturulan Soruşturma Panel'in de seyrini belirleyecek. İsrail, raporunu Ocak ayında sunacak. Mart ayında ise panel'in raporu ortaya çıkacak. Ancak iki ülke arasında mutabakat sağlanırsa bu raporun etkisi de azalmış olacak.