Bilge Köyü Muhtarı Çelebi: Yetimlerimiz kaderine terkedildi

44 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı Bilge Köyü katliamında yetim kalan 61 çocuğun kaderine terkedildiği ifade ediliyor. Bilge Köyü Muhtarı Abdurr

44 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı Bilge Köyü katliamında yetim kalan 61 çocuğun kaderine terkedildiği ifade ediliyor. Bilge Köyü Muhtarı Abdurrahman Çelebi, 61 kimsesiz çocuğun, açlık sınavı verdiğini söyledi.

20 ay önce yaşanan ve 44 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı Bilge Köyü katliamından köylerine yapılan yardımların kesilmesi ile zor durumda kaldıklarını söyleyen Muhtar Çelebi, devlet yetkililerini hakkaniyet ölçüsünde hareket etmemekle suçladı. "Bizi katledenler varlık için de biz ise yokluk içindeyiz" diyen Çelebi, "Yetimlerimiz kaderlerine terkedildi. İlk günlerde bu yetimlere gösterilen yardımların hepsi kesildi. Çocukların durumu çok kötü. Buradaki yetim ve öksüz çocuklar açlık sınırına geldiler. Devlet baba bu çocuklara daha iyi imkanlar vermesi gerekirken 5 aydır yiyecek yardımını kesti. Anne-babası olmayan bu çocukları iyi şartlarda büyütmek istiyoruz. Tek amacım hepsini okutarak iyi bir nesil yetiştirmek. Onlara bu olayları unutturmaya çalışıyoruz, ama şu an onlara yiyecek bulma telaşındayız. Çünkü yiyecek bulmakta zorlanıyoruz. Hiç kimseye sesimizi duyuramadık." diye konuştu.

Köydeki yetimlere devletin kişi başında değil hane başına 450 lira yardım yaptığını dikkat çeken Çelebi, "Dışarıdan sanki her çocuk için devlet 450 lira maş veriyormuş gibi algılanıyor ama yok böyle bir şey. Ailede 18 çocuk da olsa bu kadar yardım yapılıyor. Köyde 18 hane, 61 çocuk var. Elbette bu para yetmiyor. Devlet baba üzerimizden elini çektikten sonra biz bize kaldık. Şu an 15-16 yaşındaki kızlar, kardeşlerine yemek yapmaya çalışıyor. Katillerin ailesi lojmana yerleştirilip onlara yiyecek yardımı yapılırken, bu çocuklar açlıkla mücadele ediyor. Hala aralarında olaya katılan 5 katil var. Bu işi hep birlikte yaptılar ama şimdi devletten yardım alıyorlar. Bu olaydan sonra hem öksüz hem de yetim kalan çocuklar ise süt içemiyor, et yiyemiyorlar." diyerek çocukların içinde bulunduğu durumu anlattı.

Çelebi, Kızılay'ın kendilerine daha önce iki kez yardım yaptığını belirterek, şöyle devam etti: "Onlara şükran borçluyuz. Her çocuk başına birer paket yolladılar. Yardım için tekrar başvuracağım. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Bu çocukların anne ve babaları yok. Olayda 5 yaşındaki kızımı, eşimi kaybettim. İnsan kendi ciğeri yandıktan sonra bu acıyı daha iyi anlıyor. Ben bu çocuklara daha iyi şartlarda bakmak istiyorum. Onlar için hayatımdan vazgeçtim, çocuklar için ne gerekiyorsa yapacağım."

Mazıdağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kendilerine bir yıl boyunca aşevi hizmeti verildiğini ancak daha sonra kapatıldığını anlatan Çelebi bu konuda da yetkililerin kendileri sahipsiz bıraktığını sözlerine ekledi.