"Köyden şehre göçün önüne kırsal turizmle geçilir"
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş, kırsal kalkınmanın yolunun köy turizminden geçti
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde halkın yüzde 50'sinin deniz, kum ve güneş turizmi dışında her türlü aktiviteyi yapabileceği köy turizmini tercih ettiğini ifade etti.
Amerika ve Avrupa ülkelerde kırsal alanların geliştirilmesinin önemli faaliyet alanlarından biri olarak tanımlandığını belirten Özçatalbaş, alternatif turizmin ekonomik katkısı yanında, sosyal, kültürel ve çevresel bakımdan da bölgeye önemli katkılar sağladığını dile getirdi. Özçatalbaş, "Dünyada kırsal turizmde söz sahibi ülkeler İtalya, İsviçre, Almanya, Macaristan, Polonya Çek Cumhuriyeti ve Portekiz. Örneğin İsviçre'nin Goms bölgesinde 1970'li yıllarda tarımının kırsal ekonomideki ağırlığı yüzde 80'nin üzerinde iken 2000 yılında ise yüzde 10'nun altına düşmüştür. Hizmet sektörünün payı ise kırsal turizm etkinlikleriyle kısa sürede yüzde 70'in üzerine çıkmıştır. Portekiz'de Douro havzası, Macaristan'da günübirlik köy düğünü (village wedding ceremony), Polonya'da organik tarımın yapıldığı agro-turizm faaliyetleri ve Almanya'da çiftlik evi tatili (farmholiday) örnek kırsal turizm aktiviteleri. Avrupa ülkelerinde genelde kırsal turizm daha çok iç turizme yöneliktir. Almanya'da binin üzerinde kırsal turizm noktası vardır. İç turizm hakimdir. Yalnızca yüzde 5'i dış turizme yöneliktir." diye konuştu.
Kırsal alanda turizmin gelişmesiyle birlikte yeni iş imkanlarının doğacağını belirten Özçatalbaş, hizmet sektörünün gelişmesine katkı sağlanmasıyla köyden kente göçün önüne geçilmiş olacağını kaydetti.
Özçatalbaş, Türkiye'de kırsal turizme örnek olan yerlerin İzmir Selçuk'ta Şirince köyü, Trabzon Uzungöl, Manisa Yunt Dağı, Antalya'nın Manavgat ilçesi Değirmenözü köyü ve İbradı ilçesi Ürünlü köyü ile Ormana beldesi olduğunu dile getirdi.
Öte yandan İbradı ilçesi Ormana Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Ayhan Keskin, ilçelerinde bir asrın üzerinde 100 hatıllı(harç kullanılmayan) evin bulunduğunu söyledi. 100 evin kültür, eko ve doğa sporları turizmi için proje hazırladıklarını belirten Keskin, evlerin UNESCO tarafından kültür varlıkları listesine alınması içinde başvuruda bulunduklarını ifade etti. Keskin, tarihi evleri ilk etapta Avrupa'dan gelen bisiklet sporcuları ile Nordic Wolking ve trekking (doğa yürüyüşü) sporcularına ev sahipliği yapmak için açacaklarını kaydetti.