Başkan Altepe: Bursa'nın en önemli sorunu çevre kirliliği

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehrin en önemli sorununun çevre kirliliği olduğunu söyledi.

Recep Altepe, Yeşil Çevre Arıtma Koope

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehrin en önemli sorununun çevre kirliliği olduğunu söyledi.

Recep Altepe, Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi'nde Kestel ve Gürsu bölgesinde faaliyet gösteren sanayicilerle bir araya geldi. Bursa'da çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla arıtmasız çalışan işletmelere karşı mücadele başlattıklarını belirten Altepe, çevre kirliliğinin sanayicilerle işbirliği yapılarak çözüleceğini belirtti.

Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi'nin bölge için örnek bir proje olduğunu kaydeden Altepe, kooperatifin çalışma alanları ve kapasitesi hakkında Genel Müdür Mehmet Aydın'dan bilgi aldı. Altepe, daha yaşanabilir bir Bursa için sanayicilerin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Arıtmasız çalışan işletmelerle ilgili çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, Bursa'nın en önemli eksikliğinin derelerin kirliliği ve atık sular olduğunu kaydetti.

Bursa'nın bir sanayi şehri olması nedeniyle zehirli atıklarla su, toprak ve havanın kirlendiğine dikkat çeken Başkan Altepe, "Bu bizim için en önemli sıkıntımız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak valilikle birlikte önemli çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda kentin doğusundaki Kestel, Gürsu sanayi bölgeleri ve evsel atıklarının arıtıldığı Yeşil Çevre Arıtma Tesisleri'ndeyiz. Sanayicilerimizle birlikte derelerimizin temiz akması konusunda arıtma tesislerine bağlı olmayan firmaların bağlanması, tesisin eksikliklerinin giderilmesi konusunda ve tesis atıkların bertarafı konusunda yapılabilecekleri de gözden geçirdik. Zaman içinde bu bölge örnek bir tesis olacak." dedi.

BUSKİ ile Yeşil Çevre Arıtma Tesisi arasında yürütülecek örnek çalışma ile Bursa derelerini kirleten önemli bölgelerden biri olan doğu bölgelerindeki sıkıntıların çözüleceğine işaret eden Altepe "Bizden sonraki nesle daha temiz bir Bursa bırakmayı amaçlıyoruz. Bu sorumluluğu hep birlikte duymak zorundayız. Bu konuyla ilgili arıtmasız çalışan işletmeler için verdiğimiz süreler doldu. Bundan sonra denetimlerimiz valilikle birlikte arttırılacak." diye konuştu.

Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay ise Bursa'nın doğu bölgesindeki Gürsu, Kestel ve Barakfakih bölgelerinin sanayi ve evsel arıtma ihtiyacını karşılayan Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi'nin Türkiye'de sosyal sorumluluk anlamında yapılan en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.

Şehrin doğu bölgesindeki hem sanayinin hem de kentsel yerleşimin oluşturduğu atıkların burada arıtıldığını dile getiren Burkay, "Gelecek nesillere daha temiz bir Bursa ve derelerden daha temiz bir suyun akması için bu tesis çok önemli. Bu tesis, bölgedeki sanayicilerin ilgili belediyelerle yaptığı uyumlu çalışmanın sonucudur. Türkiye'de bir örneği daha yok. Yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülerek bölgenin ihtiyacı olan yatırımlar da yapılarak evsel ve sanayi atıklarının arıtması işi gelecek nesiller için de köklü bir şekilde çözülmüş olacak." açıklamasında bulundu.