Ürgüp'te 70 Bin Sedir Ve Arı Otu Tohumu Toprakla Buluştu

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde Kaymakamlık, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ürgüp Belediyesi, Başdere Belediyesi ve Orman Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürlüğü'nün girişimleri ile Başdere beldesinde 70 bin sedir tohumu ve arı otu tohumu toprakla buluştu

Ürgüp'te 70 Bin Sedir Ve Arı Otu Tohumu Toprakla Buluştu
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde Kaymakamlık, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ürgüp Belediyesi, Başdere Belediyesi ve Orman Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürlüğü'nün girişimleri ile Başdere beldesinde 70 bin sedir tohumu ve arı otu tohumu toprakla buluştu.
Ürgüp ilçesinin Başdere beldesinde toplam 12 bin 500 dönümlük bir alanı kapsayan sedir ve arı otu tohumunun toprağa bırakılması töreninde konuşan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yılda 400-500 bin hektarlık bir arazinin rehabilitasyonuna yönelik çalışmaların sürdürüldüğü ve Türkiye'de her yıl 500 milyon fidan dikiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kahveci konuşmasında, "Ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olan İç Anadolu bölgesinin merkezinde yer alan bu bölgede böylesine büyük bir projeyi gerçekleştiriyor olmak son derece mutluluk verici. Başbakanımızın talimatlarıyla başlatılan büyük ağaçlandırma seferberliği hızla devam ediyor. Üç yılını geride bıraktığımız, önümüzdeki iki yıl içerisinde de bu eylem planını, yılda 400-500 bin hektara varan ağaçlandırma rehabilitasyon çalışmasıyla son yılların en büyük projesi haline dönüştürdük. Her yıl 500 milyonun üzerinde fidan dikerek, daha yeşil bir Türkiye olma sevdasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bölge Kapadokya turizminin merkezi, ancak buranın gerdanı eksik. İşte biz bu projeyle bu gerdanı bu yeşilliklerle oluşturacağız. Buraları bal ormanı olarak düşünerek, diğer çiçekli bitkileri de dikmek suretiyle, tamamen doğal bir bal ormanı oluşursa buradaki vatandaşlarımıza ek bir gelir olacak. Buradan söz veriyorum hangi bölgemiz hangi yöremizin bize böyle bir talebi olursa koşarak geliriz. İnşallah diktiğimiz fidanlar ektiğimiz tohumlar Kapadokya'nın yeşillenmesi projesinin ilk temeli olur" dedi.
Törende konuşan Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara ise, bir yıl içerisinde bin 255 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmasını gerçekleştirdiklerini belirtti. Nevşehir'de 7 bin 300 hektar orman alanın bulunduğunu söyleyen Kara, "Nevşehir'deki orman alanlarının yarısı verimli durumda. Bir yılda tüm Türkiye'de Trakya kadar bir alanın verimli alana dönüştürülmesi için oluşturulan zincirin bir halkası burası. Bir yılda 900 hektar alana tohum ektik, 100 bin akasyanın 50 bininin dikimini yaptık. Bin kg meşe tohumu, bin kg arı otu, 200 bin adet sedir fidanının 100 bin adedini dikerek, bu sahada çalışmanın büyük boyutta gerçekleştirilmesini tamamladık" şeklinde konuştu.
Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman da, iklimlerin, ekolojik dengenin giderek bozulduğu günümüzde, geçmişte yapılan hataların şu anda telafi edilmeye çalışıldığını belirterek, "Küresel ısınmanın en çok etkilediği bölge İç Anadolu bölgesi ve bu etkilenmeyi en çok Ürgüp ile Başdere beldesi yaşamakta. Bugün burada geleceğimize yatırım yapıyoruz. Orman yağmurumuzdan, taban suyumuzun yükselmesine, meralarımızın ıslahına, bal ormanının oluşmasına ilerde tarıma alternatif bir gelir kaynağı oluşturması için arıcılığa zemin hazırlayacak, daha önemlisi çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmanın da heyecanını yaşıyoruz "diye konuştu.
Ürgüp İlçe Kaymakamı Tuğba Yılmaz ise, bu proje ile 500 bin çeşitli türde fidanın toprakla buluşmasına imkan sağlanacağını vurguladı. Yılmaz, "Çevre ve Orman Bakanlığımızın bölgemizde yürüttüğü en büyük ağaçlandırma çalışması olan bu proje ile bin 255 hektar alanda yaklaşık 500 bin ağaç ve fidan toprakla buluşuyor. Bu bölge hem ormana kavuşacak hem de bal ormanı mahiyetinde olduğu için arıcılık gelişerek, yeni bir gelir kaynağı oluşacak. Ağaç dikmek her şeyden önce insanoğlunun doğaya verdiği tahribat karşısında, doğanın yeniden insanoğluyla barışmasını sağlamak ve bir insanlık görevini yerine getirmesi gereken görevi olarak değerlendiriyorum. Bir gün inşallah bizler buraya tekrar geliriz ve diktiğimiz ağaçların altında sizlerle birlikte piknik yaparak, çay içeriz" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından projenin gerçekleşmesi için girişimde bulunan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve Başdere Belediye Başkanı Mustafa Karaman'a, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çalışmalarına yaptıkları katkıdan dolayı Nevşehir Vali Yardımcısı İbrahim Süha Karaboran ve Orman Genel Müdürü Osman Kahveci plaket verdi.
Törende, daha sonra 70 bin sedir ve arı otu tohumu toprakla buluşturuldu. Törene katılanlara ise, kıldan yapılma yörük çadırında yemek ikramı yapıldı.