Madra Ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği Encümeni Ayvalık'ta Buluştu

Kaz Dağları ve Madra Dağı'ndaki altın arama faaliyetlerini önlemek amacıyla bölgede yer alan ilçe ve beldelerinin ortaklaşa kurdukları Madra Dağı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği, Aralık ayı olağan encümen toplantısını Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirdi

Madra Ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği Encümeni Ayvalık'ta Buluştu
Kaz Dağları ve Madra Dağı'ndaki altın arama faaliyetlerini önlemek amacıyla bölgede yer alan ilçe ve beldelerinin ortaklaşa kurdukları Madra Dağı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği, Aralık ayı olağan encümen toplantısını Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirdi.
Ayvalık Belediyesi'ne ait Boğaziçi Otel'de yapılan toplantıya, birliğin encümen üyeleri; Küçükkuyu Belediye ve Birlik Başkanı Cengiz Balkan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Gürpınar Belediye Başkanı Recep Şahin, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu'nun yanı sıra Ayvalık, Zeytinli, Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay Belediye Meclis üyeleri; Hüseyin Simliova, Ali Cenk, Seher Sözen, Hatice Arga, Ümit Yaşar Babürşah, İsmet Zerrin Akgün, Sadi Öz ve MKBB Genel Sekreteri Süheyla Doğan katıldı.
Gerçekleşen toplantıda, "İç örgütlerinin bütçe birlik teşkilatlanması yatırım planı", Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Kurumu Kanun tasarısı", "Kaz Dağı ve Madra Dağı Altıncılık faaliyetleri gelişmeleri" ana başlıklarından oluşan gündem maddeleri mercek altına alındı. Birliğin, Kazdağı'nda maden arayan şirketlerin sondaj çalışmalarının başladığı Bayramiç'te ki yapılan Kasım ayı olağan meclis toplantısının ardından Kuşçayır Köyü'ne giderek yörede yaşayan vatandaşların görüşlerinin alınması ile ilgili faaliyetinin de değerlendirildiği toplantıda, madencilerin önüne geçilebilmesinin yolları arandığı gözlendi.
Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Kurumu Kanun tasarısının bölgede meydana getirebileceği olumsuzlukların tartışıldığı toplantıda, maden arama izni alan firmalara karşı yöre halkının bilinçlendirilmesine ilişkin çalışmaların önemi vurgulandı. Söz konusu tasarının yasalaşmasının önüne geçilebilecek eylem planlarının masaya yatırıldığı toplantıda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önünde kefen giyilerek yapılabilecek bir protestoyla ulusal ve yerel basının aracılığıyla kamuoyunun dikkatini konuya çekilebilmesi önerisi dikkat çekerken, söz konusu eylemlerden sonuç alınmazsa Dünya Doğa Koruma Birlikleri, Dünya Doğa Koruma Vakfı gibi uluslar arası örgütlerden de destek istenilerek, meselenin global hale getirilebilmesi hakkında çalışmaların yapılabilmesi önerisi ilgi çekti.
İzmir'e bağlı Ovacık'ta ki madencilik faaliyetlerine büyüteç tutularak, vatandaşlara getirisi ve götürüsünün anlatılması, Balıkesir'in Balya ilçesinde ki madencilik çalışmalarının ekolojik olarak yörede ne gibi değişiklikleri beraberinde getirdiğinin araştırılması yönünde girişimlerin başlatılması önerileri tartışıldı. Bayramiç'te ki toplantıda maden şirketlerinin köylülere traktör satın alabilmesi için ekonomik anlamda destek veren madencilerin böylelikle köylünün gözünü boyayarak emellerine ulaşmaya gayret ettiklerinin altı çizildiği toplantıda, madencilerin ekonomik güçleri karşısında birliğin tavrı hakkında öneriler masaya yatırıldı.

"MADENCİLERLE MÜCADELEDE BİR SANİYE BİLE ARA VERMEMEK GEREKİYOR"
Madra Dağı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği, Aralık ayı olağan encümen toplantısında çevreciliğin partisinin olmadığını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, "Mesele 7 senedir gündemde ve halen daha bir çözüme kavuşmuş değil. Ortada bir maden var. Elbette kendi madenlerimizi yeraltında tutmakta iyi değil. Ama kaybedilenler, kazanımlardan daha fazlaysa o zaman bunu çok iyi değerlendirmek gerekir. Bizler bir saniye bile boşluk verirsek, madenciler o kadar ileri gidiyor. Örneğin Ayvalık'a bağlı Karaayıt Köyü'nde demir zenginleştirme tesisi kuran maden firmasına karşı yapılan tüm eylemleri destekledik. Destekledik ama ne oldu? Konu bir süre sonra kamuoyu gündeminden düştü. Düştü en oldu? Anında söz konusu şirkete bir mera yeri daha verildi. Bu yüzdende söz konusu mücadelede bir an bile boşluk bırakmamak gerekiyor" diye konuştu.
Madencilerle yapılan mücadelede sonuç alınmasının uzun soluklu bir sürece yayılabileceğini ifade eden Türközen, "Karşımızda doymayan bir gurup var. Onlar her yerde altın çıkarmak istiyor. İyi ama mesela Karaayıt Köyü'nde 10 sene sonra demir rezervi tükendiğinde, geride kalacak çevre enkazının meydana geldiği bir yerde kim yaşayabilecek? Elbette ki yine Karaayıt köylüsü yaşamak zorunda. Karaayıt köylüsü, maden şirketinden 10 yıl boyunca gelir elde edince 10 yıl sonra demir rezervi tükenip, maden kapatıldığında ne yapacak?" diye sordu.
Kaz Dağları'nın doğal yapısının turizm alanında mevcut madencilik getirisinden daha fazla gelir sağladığına dikkat çeken Türközen, "Alın istatistikleri inceleyin. Şaşıracaksınız. Kazdağlarında ki tesislerde 3 sene önce yıllık 21 bin kişi konaklarken, günümüzde gelişen ekoturizm nedeniyle Edremit bölgesi Kazdağları sayesinde yılda 100 bini aşkın geceleme yapar hale geldi" dedi.
Ayvalık'ta yapılan Madra Dağı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği, Aralık ayı olağan encümen toplantısında Küçükkuyu'dan, Dikili'ye kadar uzanan geniş bölgede yaşayanların su kaynaklarının Kazdağı ve Madra Dağlarından geldiği belirtilirken, siyanürle altın çıkarma tekniği nedeniyle bölgedeki yüzbinlerce insanın yaşamının önemsenmemesinin getireceği sonuçlar dile getirildi. Toplantıda birliğin, Genel Sekreteri Süheyla Doğan'ın konuyla ilgili çarpıcı saptamaları dikkat çekerken, birliğin bir sonraki toplantısının Akçay'da yapılması karara bağlandı.