Kırgızistan'da '2010' sıkıntılı geçti
Kırgızistan'da 2010 yılı siyasi istikrarsızlık ve etnik çatışmaların gölgesinde geçti. Kırgızistan'da 2010'a ; halk ayaklanması, yönetimin devrilmesi,
MART: Muhalefet, ülkede hayat pahalılığını gerekçe göstererek halkı sokaklara döktü. Göstericiler, hükümetten aldığı zam kararını geri çekmesini istedi.
Ülkede ABD'nin ikinci askeri üs kurmak istediği gündeme geldi. Rusya, ABD'nin Kırgızistan'da ikinci bir askeri üs kurmasına karşı olduğunu duyurdu.
NİSAN: Muhalefetin düzenlediği gösterilere binlerce kişi katıldı. Hükümet göstericilere müdahale etti. Bakiyev başkenti terk ederek ülkenin güneyine kaçtı. Eylemde 87 kişi hayatını kaybetti. Kurmanbek Bakiyev ülkeyi de terk etti.
MAYIS: Bakiyev yanlıları güneyde gösteri düzenledi. Celalabad kentinde bir üniversite talan edildi. Bakiyev ve yakınlarına ait evler yakıldı. Olaylar esnasında bölge televizyon binası da ateşe verildi.
HAZİRAN: Ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad kentlerinde Kırgız- Özbek çatışması başladı. Etnik çatışmada yüzlece kişi hayatını kaybetti, yüz binlece kişi ise evsiz kaldı.
Yeni anayasa yapılan referandum ile kabul edildi. Geçiş hükümetin Başkanı Roza Otunbayeva 1.5 yıllık görev için Cumhurbaşkanı seçildi.
TEMMUZ: Türkiye, Kırgızistan'a 21 milyon dolar yardım gönderdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Kırgızistan'a polis gücü gönderme kararı aldı. Devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in kardeşi Akmat Bakiyev'in Celalabad'ta tutuklanarak gözalatına alındı.
AĞUSTOS: Türkiye, Kırgızistan'a ilaç ve tıbbi malzeme gönderdi. Yasadışı eylem düzenleyen işadamı Urmat Barktabasov ve yandaşları tutuklanarak gözaltına alındı. Ülkenin ilk devrik Devlet Başkanı Askar Akayev'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Ekim'de yapılacak genel seçimler için 57 parti başvurdu. Türkiye'den bir heyet Oş ve Calalabad kentlerinde yaşanan olayları yerinde inceledi. TİKA, olaylar sırasında yakılan Ahıska Türklerinin evlerini yeniden inşa etti.
EKİM: Genel seçime katılan 29 partiden 5 parti meclise girdi.
ARALIK-: Respublika, Ata Curt ve Sosyal Demokrat partileri üçlü koalisyon hükümetini kurdu.