İçsel Arayışlar Sahneye Taşınacak

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Beyhan Murphy ve Mercan Dede'nin, göçebe toplum kökenlerinden yola çıkarak tasarlamış olduğu 'Güldestan'ı yeniden izleyicisiyle buluşturacak

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Beyhan Murphy ve Mercan Dede'nin, göçebe toplum kökenlerinden yola çıkarak tasarlamış olduğu 'Güldestan'ı yeniden izleyicisiyle buluşturacak. Eserle birlikte kuralsız bir dille; geçmiş ve bugünün yaşamları, içsel arayışları da sahneye taşınacağı bildirildi.
6 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek olan temsile Mersin Kültür Merkezi'nin ev sahipliği yapacağına dikkat çekilirken, eserin koreograf ve yönetmenliğini Beyhan Murphy'nin üstlendiği, Mercan Dede'nin de müzik direktörlüğünde öne çıktığı vurgulandı. Arkın Zirek tarafından sahneye konulan eserin dekor tasarımlarını Işın Mumcu, kostüm tasarımlarının da İsmail Dede'ye ait olduğu bilgisi verildi. Michael Odam'ın yaptığı ışık tasarımının realizasyonu ise Beyhan Murphy ve Tarı Deniz tarafından gerçekleştirildiği, sahneye yansıtılacak fotoğraflarda da Ara Güler'in imzasının bulunduğu vurgulandı.
Aynı zamanda bir müzik ve dans projesi olmasının yanında çağdaş anlatımı ve yorumlarıyla da dikkat çeken 'Güldestan' adlı temsilde başlıca rolleriyse; Özlem Şenormanlılar, Ender Üçdemir, Selgan Çavdaroğlu, Mahmut Akyol, Tutku Barın, Serbülent Biçer, Pınar Humar, Miray Boyacıoğlu, Özge Çalışlar, Roman Geer, Özge Uzun Ösmen, Tolga Eren, Başak Özenç, Tarkan Günal, Hülya Şahin, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Önder Acar, Esra Günkent, Önem Özden, Yağmur Arınlı, Levent Karataş, Gülben Oğuz, İpek Demirci, Tuba Şennalbant, Nino Svimonishvili, Ahmet Demirci, Burak Burçak, Yusuf Afacan, Ketevan Chkhikvadze, Cenk Güner ve Murat Koman'ın sahne alacağı belirtildi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, 'Güldestan'ı; 'evrensel bir sahne yapıtı' olarak yorumlarken, eserle birlikte sahnede bir renk, hareket ve müzik armonisi oluşturulacağının altını çizdi. Alptekin, "Beyhan Murphy ve Mercan Dede'nin göçebe toplum köklerinden yola çıkarak tasarladıkları Güldestan, kuralsız bir dille, geçmiş ve bugünün yaşamlarını, içsel arayışları sahneye taşıyor. Güldestan çağdaş tiyatro, edebiyat, fotoğraf, özgün ses sanatı, sema vb. gibi yan öğelerle beslenerek; sahnede ve sahne arkasında Orhan Pamuk ve Ara Güler gibi kendi alanında tanınmış pek çok imzayı bir araya getiriyor. Çağdaş bir anlatım, çağdaş bir yorumla bütünüyle bir Türk markası ve evrensel bir sahne yapıtı olan Güldestan'ı yeniden izleyicisiyle buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.