Yeşilay Başkanı Balcı: Okul önlerinde 1 liraya hap satılıyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, okul önlerinde öğrencileri madde bağımlısı yapacak 1 liralık sentetik hapların satıldığını beli

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, okul önlerinde öğrencileri madde bağımlısı yapacak 1 liralık sentetik hapların satıldığını belirterek, beş al üç öde şeklinde de promosyonla uyuşturucu pazarlandığını söyledi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen Türkiye buluşmaları toplantısında konuşan Muharrem Balcı, "Geleceğimizin teminatı genç nesillerin düşmanları hiç boş durmuyor. Bizim de halkı bilinçlendirme noktasında bir gayretimizin olması gerekir. Yeşilay önümüzdeki dönemde bu konuya önderlik yapacak." dedi.

Yeşilay'ın yeni bir konsept takip edeceğine işaret eden Balcı, piyasada söz konusu zararlılar hususunda müthiş bir özendirmenin yapıldığını dile getirdi. Özellikle insanların alkol tüketimine özendirildiğinin altını çizen Balcı, alkolün içerisindeki bir kimyasal maddenin uyuşturucudan üç kat daha tehlikeli olduğunu belirtti.

Balcı, şöyle devam etti: "Belki kamu kurumları ile karşı karşı karşıya geleceğiz. Ancak müthiş bir özendirme var. İşte yılbaşında hediye sepetleri. Televizyon dizilerinde sürekli alkol, kadeh ve içki masalarındaki muhabbetler teşvik ediliyor. Geçen gün RTÜK başkanıyla bir görüşme yaptım. Bana, 'senaristlerin bu iş için içki firmalarından para aldığını' belirtti. Bunun önünün bir şekilde alınması lazım. Sadece kamusal tedbirlerle de bu önlenemez. Devlet değimiz kamu aygıtı toto, loto, iddia, on numara, at yarışı gibi 6 sektörde kumar oynatıyor. Dolayısıyla kamunun kendisini mecbur hissettiği bir alanla da mücadele veriyoruz."

İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE TV'Yİ GÜNDEME ALDIK

Yeşilay'ın yeni dönemde internet bağımlılığı ve televizyonu da gündeme aldığına dikkat çeken Muharrem Balcı, internet bağımlılığının büyüdüğünü ifade etti.

İnternet bağımlılığının tehlikelerini anlattıkları bir dönemde kendilerinin 'İnternet cahili'

ilan edildiğini kaydeden Muharrem Balcı, "Çocuklarımızın karşısında sadece uyuşturucu tacirleri yok. Uluslararası sigara firmaları da gözünü Türkiye'ye dikmiş ve yatırım yapıyorlar. Tatlandırıcı ve kokulandırıcı ara malı sigaralar üreterek piyasaya giriyorlar. Alkol da aynı acı tablo sözkonusu." diye konuştu.

EFES PİLSEN VE MİLLİ PİYANGO İSİMLERİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ

Adana'da bir ilköğretim okulunun Efes Pilsen ismini taşıdığını hatırlatan Yeşilay Başkanı Balcı, bu acı tablodaki ismin mutlaka değişmesi gerektiğini aktardı.

Kamunun da dikkatli olmasını isteyen Balcı, ülkede ilköğretim ve lise düzeyinde 13 adet Milli Piyango okulunun bulunduğunu söyledi. Bu tabelaların asılı olduğu okullarda öğrencilere kumarı anlatmanın mümkün olamayacağını dile getiren Balcı, şunları söyledi: "Mutlaka burada bilincin değişmesi lazım. Kamudaki dostlarımızın ve STK'ların bu işe el atması gerekir. Avrupa da Dünya Sağlık Örgütü'nün 16 ülke arasında yaptığı araştırmada en fazla sigara içen ikinci ülke Türkiye'dir. Sigaranın zararları konusunda ise en bilinçli ülke yine Türkiye'dir. Böyle bir paradoks nasıl yaşanabilir?. Bu halkın kendine olan aşırı özgüvenini gösteriyor. Şunu değiştirmemiz lazım: İnsanların bu özgüvenini madde bağımlılığına karşı kullanmasını sağlamamız lazım. Efes Pilsen ile Milli Piyango'nun illerdeki okul isimlerinin değişmesi ve bunların eğitim kurumlarındaki sponsorluk sözleşmelerinin iptali için dava açacağız."

Dünyada her yıl 5 milyon kişinin alkol ve sigaradan öldüğünü ve bunun "insanlığa karşı işlenmiş büyük bir suç" olduğunu anlatan Balcı, uyuşturucu ve alkolün de benzeri riskleri taşıdığını belirtti. Alkole bağlı trafik kazalarının oranının yüzde 78'lere ulaştığı savunan Balcı, tüm bu olumsuzlukların "insanlığa karşı suç" kavramı içinde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Yaşar Yurdabak, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.