"Havaalanlarında din ve ırka göre kontrol insan haklarına aykırı"

Düsseldorf Havaalanı'nın yöneticisi Christopf Blume'nin, yolcuların dini ve etnik kimliğine göre farklı güvenlik kontrolünden geçirilmesi yönündeki te

Düsseldorf Havaalanı'nın yöneticisi Christopf Blume'nin, yolcuların dini ve etnik kimliğine göre farklı güvenlik kontrolünden geçirilmesi yönündeki teklifi büyük tepki gördü. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Tufan, teklifin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklama gönderen Blume ise bunun sadece bir fikir olduğu savunmasını yaptı.

Christopf Blume, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada ortaya attığı teklifin kabul görüp görmeyeceğinin kesin olmadığını söyledi. Blume, havaalanlarında güvenlik sorunu bütün dünyanın tartıştığı ve üzerinde çözüm aradığı bir konu olduğunu, geçtiğimiz yıl Düsseldorf havalimanından dünyanın değişik ülkelerine 17, 8 milyon insan uçuş yaptığını dile getirdi. "Biz havalimanlarımızda güvenliği nasıl daha iyi sağlarız düşüncesiyle bu fikri ortaya attık." diyen Blume, son kararı yetkili mercilerin vereceğini kaydetti.

Blume tarafından gündeme getirilen ve 'Profiling adı verilen uygulamanın insan haklarına ve Alman Anayasasına aykırı olduğu belirten KRV Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jäger teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi. Zaman'a konuşan İçişleri Bakanı Jäger, "Güvenlik hepimizin sorunu, ancak Blume' nin teklifi hem insan haklarını zedeleyici, hem Alman anayasasına aykırı, hemde tahkir edici bir uygulamadır. Biz bu teklifi kesinlikle kabul edemeyiz." dedi. Almanya' da yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğu barıştan yana olduğunu ve yasalara uygun davrandığını hatırlatan bakan, münferit olaylardan dolayı Müslümanları potansiyel suçlu olarak görmenin yanlışlığına değindi.

"MÜSLÜMANLARI AYIRACAĞINIZA ÖNCE İHTİYAÇLARINA CEVAP VERİN"

Teklife bir eleştiri de Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Tufan'dan geldi. Cihan'a konuşan Tufan, Almanya' da yaşayan Müslümanların barış ve huzurdan yana olduğunu söyledi. Toplumun önemli pozisyonlarında bulunan yetkililerin açıklamalarına çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Tufan, "Toplumu ayıracak, bölecek şekilde açıklama yapmaktan kaçınmalılar. Bizim birliğe beraberliğe ihtiyacımız var, Alman Havaalanları Birliği Başkanı olacak bir yöneticinin insanları ayırıcı bir teklifte bulunmasını yadırgıyoruz. Bu teklifin kabul göreceğine ve ciddiye alınacağına da ihtimal vermiyoruz." ifadelerini kullandı.

Alman toplumunun İslam'a olan bakışının kötüleştiği bir ortamda insanları daha fazla germenin anlamsız olduğunu kaydeden Tufan, "Düsseldorf Havalimanın'dan yılda milyonlarca insan seyahat ediyor. Bu yolcuların arasında çok sayıda Müslüman var." dedi. Bu insanları farklı değerlendirmelere tabi tutmak yerine ihtiyaçlarına cevap vermek gerektiğini belirten Tufan, "Düsseldorf Havaalanı en işlek havaalanlarından biri olmasına rağmen bir ibadethanesi dahi yok. Ne bir kilise, ne bir havra ne de bir mescit. Her yıl bu havalimanından binlerce Müslüman hacca gidiyor. Havaalanı sorumluları bu tür sorunlara çözüm aranması gerekirken toplumu gruplar haline ayırmaya yönelik teklifler yapıyor." diye konuştu.