Devletin dili Türkçe bu vatan hepimizin

Cumhurbaşkanı Gül, üç yıl aradan sonra gittiği Diyarbakır'dan seslendi: Resmi dilimiz Türkçe. Öyle de devam edecek. Çözüm demokratik standartların yükseltilmesi. Hepimiz bir ve beraberiz

Ali Ekber ERTÜRK / DİYARBAKIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kritik Diyarbakır ziyaretinde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisi doğrultusunda mesaj verdi, 'Resmi dil Türkçe'dir, öyle de devam edecektir' dedi. Gül, bu açıklamayı 'iki dilli hayatı başlattık' diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye'sinin BDP'li Başkanı Osman Baydemir'in makamında verdi.

'Özerklik' ve 'iki dilli hayat' tartışmalarının ortasında dün Diyarbakır'a gelen Cumhurbaşkanı Gül'ü havaalanında Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Erdem karşıladı. Gül'ün, üç yıl aradan sonra geldiği Diyarbakır'da ilk durağı valilik oldu. Cumhurbaşkanı'nı sevgi gösterileriyle karşılayan vatandaşlar, 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları attı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Diyarbakır'ı ikinci kez ziyaret ettiğini belirten Gül, 'Sorunları yakından bir kez daha görmek, bilmek için buradayım. İki gün boyunca Diyarbakır'da olacağım' dedi.

Türkçe-Kürtçe sözlük

Gül'ün bir sonraki durağı ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ydi. BDP'li Başkan Baydemir'in koltuğuna oturan Gül'ün mesajı anlamlıydı:

- Türkiye büyük bir ülkedir. Bu millet içinde farklı farklı övündüğümüz zenginliklerimiz

vardır. Şunu açıkça söylemek istiyorum, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir. Bu

böyle de devam edecektir. Devletin, kamu kurumlarının dili Türkçe'dir. Ortak dilimizdir.

- Ama şu da bir gerçektir ki, halkımızın içerisinde farklı farklı konuşan vatandaşlarımız vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış da olsa gayrimüslimlerin konuştuğu dil var. Bunların hepsi bizimdir.

- Hep beraber gayet olumlu bir şekilde, ülkemizi daha güçlü hale getirmek için el birliğiyle çalışmamız gerekir.

Baydemir, daha sonra 'Kabul buyurursanız içtenlikle mutlu olacağım. Güzel Türkçemiz'in ve güzel Kürtçemiz'in bir lügatıdır' diyerek İstanbul Kürt Enstitüsü'nce hazırlanan 40 bin kelimeli Türkçe-Kürtçe sözlük armağan etti. Gül de bu sözlüğü 'memnuniyetle kabul ettiğini' söyledi.

Zılgıtlarla karşılandı

- Havaalanında bekleyen yüzlerce vatandaş, Gül'ü, alkış ve zılgıtlarla karşıladı.

- Cumhurbaşkanı Gül'ün belediye ziyaretinde 'Eşbaşkan' sıfatıyla geçen hafta göreve başlayan Hafize İpek de hazır bulundu.

- Belediyenin önüne kurulu elektronik ekranda hem Türkçe hem de Kürtçe 'Cumhurbaşkanımız hoş geldiniz' yazısı aktı.

- Gül'e, Diyarbakır programında büyük oğlu Mehmet Emre Gül de eşlik etti.

'Gizli gündem' uyarısı

Baydemir'in, ziyaretin basına kapalı bölümünde Cumhurbaşkanı Gül'e bir sunum yaptığı belirtildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre Baydemir, 'Türkiye'nin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Kürt siyasetçilerinin ana dil ve özerklik konusundaki talep ve önerilerine tahammül edilmemesi son derece kaygı vericidir' dedi.

Gül'ün ise Türkiye'nin her tarafında Kürt kökenli vatandaşlar yaşadığını ifade ederek, 'Gizli ajanda ve gizli gündem çağrıştıracak sözlerden kaçınılması gerektiği' uyarısında bulunduğu belirtildi. Alınan bilgiye göre Gül, bölgenin gerçekleri olduğunu, bunların inkar edilemeyeceğini, 'Kürt sorununun' da bunların arasında yer aldığını söyledi. Bununla birlikte Türkiye'nin başka sorunlarının da bulunduğunu belirten Gül'ün, çözümün, Türkiye'nin standartlarının her alanda en yukarıya çekilmesinden geçtiğini söylediği kaydedildi. İstikametin yapıcı olması gerektiğini belirten Gül'ün,

'Gizli gündem ve gizli ajanda çağrıştıracak sözlerden kaçınılması gerektiğini' vurguladığı

belirtildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün Kürt kökenli vatandaşların sadece Güneydoğu'da değil İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde ve Türkiye'nin pek çok yerinde

yaşadıklarını anımsattığı, bu vatandaşlara da yansıyabilecek sözlerden,

girişimlerden uzak durulmasının önem taşıdığını dile getirdiği ifade edildi.

Potansiyel Batı'dan büyük

Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) konuşmasında da önemli mesajlar verdi. 'Şimdi iki fabrika gezdim. Biri 70 bin metrekare kapalı alana sahip ve yakında açılacak. Bunları gösterin. Gazetecilere, televizyonculara sesleniyorum. Bunlarla çektiğiniz resimleri de koyun. Potansiyel Batı'dan daha büyük' diyen Gül, ekledi:

- Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşlarıyız. Büyük millet olunca içerisinde farklılıklar da olacaktır. Hepimiz biriz, beraberiz.

- Muhakkakki bu ülkenin sorunları var. Sorunları aşmak hepimizin görevidir. Bunların çözümü Türkiye'nin topyekun demokratik standartlarını yükseltilmesidir. Bu Kürt meselesi olabilir, bu din-devlet ilişkisi olabilir. Bu problemleri ideolojik yapılar, etnik yapılar, mezhep yapıları üzerinde çözmeye kalkarsak ve siyasetle, o zaman şiddet girerse, silah girerse, kan girerse, o zaman kendi halkımıza zarar vermeye başlarız. Onun için kesinlikle, silah, şiddet, terör gündemimizin dışında olacak.

- 'İyi şeyler olacak' demiştim, oluyor. Bu vatan hepimizindir, senin de benim de onunda.



Kaynak: Akşam