Demirtaş: Kürt halkının talepleri çarpıtılmak isteniyor

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır il kongresinde MGK bildirisene sert eleştirilerde bulunup, 'Eskiden olsa askerin görüşü derdik. Ama şimdi bu hükümetin görüşüdür. Kürt halkının talepleri çarpıtılmak isteniyor.

:Ferit ASLAN/DİYARBAKIR,(DHA)

Özeklikle Türk kamuoyunun kafası karıştırılmak isteniyor. Türkiye'nin resmi dili Türkçe olmasın diye talep eden mi var? 2 devlet isteyen mi var? Ülke bölünsün diyen mi var? Ama ısrarla olay provoke ediliyor. Bildirinin tamamı çarpıtmadır' dedi. Kentte bulanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulunan Gül, 'Resmi dilimizin yanında anadilimizin kullanılması mümkündür. Kültürler zenginliktir diyorsanız bu kültürleri nasıl koruyacaksınız. Formülünü devletin başı olarak ortaya koymak zorundasınız' dedi.

DEMİRTAŞ ÇİFT DİLLİ KONGREDE TÜRKÇE KONUŞTU

BDP'nin Diyarbakır 2'inci Olağan Kongresi parti binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'nda yapıldı. Divanın oluşumu ve konuşmaların hem Türkçe hem Kürtçe yapıldığı kongrede Türkçe konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demertaş, dün açıklanan MGK bildirisini sert dille eleştirirken, kentte bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' e çağrıda bulundu.

'TÜRKÇE RESMİ DİL OLMASIN DİYE TALEP EDEN Mİ VAR?'

Demirtaş, yaşanan tartışmaların yakından izlendiğini, belirterek sözü dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonra açıklanan bildiriye getirdi. Demirtaş, şöyle konuştu: 'MGK bildirisi ile BDP ve DTK' nın çözüm projeleri ısrarla çarpıtılmak isteniyor, terörize edilerek bölücü faaliyeti olarak değerlendiriliyor. Eskiden olsa askerin görüşü derdik. Ama şimdi bu hükümetin görüşüdür. Kürt halkının talepleri çarpıtılmak isteniyor. Özeklikle Türk kamuoyunun kafası karıştırılmak isteniyor. Türkiye'nin resmi dili Türkçe olmasın diye talep eden mi var? 2 devlet isteyen mi var? Ülke bölünsün diyen mi var? Ama ısrarla olay provoke ediliyor. Bildirinin tamamı çarpıtmadır. Sivil siyasete müdahale AKP eliyle gerçekleşmektedir. MGK üyelerine tek tek sesleniyorum. Siz elinizle bu ülkeyi bölseniz dahi Kürtler bunu kabul etmiyor. Kürtler bölünmek istemedikleri gibi siyasi faaliyetlerinin terörize edilmesini de istemiyorlar. Dillerini her alanda, kamusal alanda hatta eğitimde kullanmak istiyorlar. Resmi dilimizin yanında ana dilimizin kullanılması mümkündür. Kürt halkı kendi anavatanında yaşıyor. Göçmen ve azınlık değil. Ancak, göçmen ve azınlıklara tanınan hakları bile Kürtlere reva görmüyorlar'

'DEVLETİN BAŞI OLARAK KORUNMA FORMÜLÜNÜ AÇIKLASIN'

Diyarbakır'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül' e de seslenen BDP lideri Demirtaş, 'Hoş geldi, sefa geldi. Kürtçe müzik dinleyecekmiş. 20 yıl sonra Diyarbakır'a geldiğinizde Kürtçe müzik ve Kürtçe konuşan birini bulamayabilirsiniz. Kültürler zenginlikse, korunması gerekiyorsa nasıl korunacaksa devletin başı olarak formülünü ortaya koymak zorundasınız. Çocuklara ana dilini unutturmak zulümdür. Bizim projemizi beğenmiyorsanız sizin projeniz nedir açıklayın. Yok sayılan bir halkın dilini savunmak ırkçılık değildir'dedi.

'ÇÖZÜMÜ BELMEKTE GÖRSEK ÇIKIP AÇIK CESARET İLE SÖYLERDİK'

Demokratik özerklik projesinin bölgedeki yoksulluk ve işsizliğinde panzehiri olacağını ve yerinden yönetim ile tersine göçün başlayabileceğini söyleyen Demirtaş, şunları söyledi: 'Kimse bu projeyi totaliter ve etnik proje olarak tanımlamamalıdır. Bütçe onaylandı. Kimsenin kaynakların nerede kullanıldığına dair haberi yoktur. Bilgisi yoktur. Ülkenin kaynaklarını bürokratlar istedikleri gibi pay ediyor, Milletvekilleri sadece elini indirip kaldırarak bunu onaylıyor. Biz halkın söz sahibi olmasını istiyoruz, bunun neresi bölücülüktür çıkıp açıklasınlar. Bizim projemiz hayata geçerse Başbakan'ın padişahlığı bitecek. Proje ile bütçeyi Başbakan'ın cebinden alıp halka vereceğiz. Ortada ne bölücülük, ne ihanet nede tezgah vardır. Osmanlı'dan bugüne gelen saltanatı bitirme projesi var ortada. Eğer çözümü bölünmekte görseydik bunu da cesaret ile çıkıp söylerdik. Kimsenin samimiyetimizi ölçmeye hakkı yoktur'



Kaynak: Milliyet