27 bin Liralık hibenin terleten soruları

KOSGEB'in 27 bin liralık hibe desteğini almak isteyenleri bir soru maratonu bekliyor.

27 bin Liralık hibenin terleten soruları
KOSGEB'in kamuoyunda büyük yankı uyandıran 27 bin liralık hibe desteği yoğun ilgi görürken, ilköğretim okulu mezunlarının da aralarında yer aldığı adaylar, başvuru sırasında ''bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile karşı karşıya gelme imkanınız olsa ne yapardınız, bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?'' gibi soruların da yer aldığı testten geçiriliyor.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOSGEB'in işsiz girişimcilere iş kurmaları için sağlayacağı 27 bin liralık desteğin, kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını söyledi.

Bu programda KOSGEB'in Konya'daki iş ortağının kendileri olduğunu ifade eden Üzülmez, programın başvurularını Pazartesi gününden itibaren kabul etmeye başladıkları, başvuru sayısının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini anlattı.

TEK BAŞVURU ŞARTI, İŞLETME KAYDI OLMAMASI

Girişimciye bir yıl içinde toplam 27 bin liralık hibe desteği sağlamayı öngören bu programa 3 gün içinde başvuranların sayısının bini geçtiğini dile getiren Üzülmez, şunları kaydetti:

''Tek başvuru şartı, kişinin maliyede ya da ticaret odasında her hangi bir işletme kaydı olmaması... Onun dışında ilköğretim okulu mezunu da üniversite mezunu da başvuruda bulunabiliyor. 7 Ocakta sona erecek müracaat dönemi sonuna kadar sadece Konya'da müracaat rakamının 5 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Odamıza başvuru sırasında adaya 25 sorudan oluşan testi doldurtuyoruz. Bu test sonuçları değerlendirildikten sonra adaylar mülakata çağrılacak, tüm aşamaları başarıyla geçen kişiler Ocak ayı içinde toplam 60 saat sürecek eğitim programına alınacak. Şuan odamıza başvuruda bulanan adaylarda ağırlığı çeyiz ve yemek satmak için iş yeri açmayı planlayan ev hanımları ile diğer işsizler oluşturuyor. Erkekler ise üretimden ziyade daha çok toptan perakende ürün alıp satacak dükkan açmak istiyor. Başvuruda bulunanlar arasında üniversite mezunlarının da sayısı az değil.''

Üzülmez, adayların eğitim programında zihinlerinde canlandırdıkları iş fikrini iş planı haline getirmeyi öğreneceklerini, projesi kabul edilenlere ise bir yıl içinde toplam 27 bin lira hibe desteği ödemesi yapılacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, başvurular sırasında kimlik ve irtibat bilgileri alınan adaylardan bazıları, Genel Girişimcilik Eğitim Programı Girişimcilik Testi'nden geçirilirken bir hayli zorlanıyor.

''Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? Sizce aşağıdakilerden hangisi iş planının en önemli bölümüdür? Günümüzde bir girişimci için en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?'' gibi klasik sorular dışında, adaylara daha ''zor'' sorular da yöneltiliyor.

İŞTE TERLETEN SORULAR

İçlerinde ilköğretim okulu mezunu işsizler ile ev hanımlarının da önemli yer tuttuğu müracaat sahiplerinden cevaplandırmaları istenen ancak pek çok adayı bir hayli zorlayan bazı sorular şöyle:

''-Bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile bir turnuvada karşı karşıya gelme imkanınız olsaydı ne yapardınız?

a) Yenileceğim kesin olduğundan çekilirim.

b) Oynamayı kabul ederim ama kendi üzerime de bahse girmem

c) Kendim üzerine bahse girerim

d) Yenileceğimi bile bile oynarım

-Bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?

a) Davetlere katılmam

b) Topluluklara karışır konuştukları konuya katılmaya çalışırım

c) Önemli gördüğüm kişilerle tanışma fırsatlarını kovalarım

d) İnsanlara nasıl yaklaşacağımı bilemem

-Bir yapılabilirlik (fizibilite) raporu hazırlamaktaki amaç nedir?

a) Sistemli Çalışmayı sağlamak

b) Gerekli araştırmaları yaparak alternatifli senaryolar hazırlamak

c) İş fikrinin gerçekçi öngörülere dayanıp dayanmadığını test etmek

d) Yukarıdakilerin hepsi.''
Kaynak: AA