Aliağa Menderes hattının alt ve üst geçitler tamamlanmadan açılması kazalara davetiye çıkarabilir

Aliağa-Menderes arasındaki hafif raylı taşımacılığın ikinci etabındaki seferler, 5 Aralık 2010 günü başlayacak. Menderes-Alsancak arasındaki seferler,

Aliağa-Menderes arasındaki hafif raylı taşımacılığın ikinci etabındaki seferler, 5 Aralık 2010 günü başlayacak. Menderes-Alsancak arasındaki seferler, pazar gününden itibaren Çiğli'ye kadar uzanacak. Bunun şehiriçi ulaşımı büyük ölçüde rahatlatması bekleniyor ancak projenin en büyük eksiği, hat güzergâhı üzerinde yeterli sayıda alt ve üst geçidin zamanında yapılmaması. İzmir'in en fazla öğrenciye sahip okullarından Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Çiğli'deki 75. Yıl Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, söz konusu hattın çok yakınında bulunuyor. Okullarına gitmek için karşıdan karşıya geçmek zorunda olan öğrenciler, 2 kilometrelik yolu yürümek istemeyince ölüme davetiye çıkaracak çözüm yolları buluyor. Öğrenciler ve diğer vatandaşlar, yakın mesafede başka yaya geçidi bulunmaması sebebiyle çok büyük risk taşımasına rağmen demir korkulukları çeşitli yöntemlerle aşarak hat üzerinden karşıya geçmeye çalışıyor. Belediyenin bölgeye üst geçit yerine, geçişleri önlemek için korkuluk yapması ise tepki çekiyor. Okullarına gitmek için 50 metre yerine yaklaşık 2,5 km. yürümek zorunda kalan Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, metro yüzünden mağduriyet yaşadıklarını, yakınlarında alt ve üst geçit bulunmaması yüzünden başka çareleri olmadığını savunuyor. Öğrencilerin muhtemel bir kazaya karışmasının vebalini hiç kimsenin kaldıramayacağını vurgulayan Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Kaşka da belediyenin bölgeye acilen üst geçit yapmasını istiyor. İstasyonaltı Mahallesi Muhtarı Adem Sert Çelik, başta öğrenciler olmak üzere birçok kişinin büyük tehlike altında olduğunun altını çiziyor. Belediyenin korkuluk ve üst geçitleri tamamlamadan Anadolu Caddesi'ni trafiğe açtığını belirten Muhtar Çelik, ondan sonra karşıdan karşıya geçmeye çalışan 13 vatandaşın yaşamını yitirdiğini hatırlatıyor. Benzer acı olayların hafif raylı sistemde yaşanmaması için yetkililerin uyarılara duymasını isteyen Çelik, belediyenin derhal önlem almasını ve üst geçitler yapmasını öneriyor. Çiğli'ye Gönül Verenler Kültür ve Dayanışma Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Badal ise belediyenin, üst geçit olarak 300 metre ilerideki köprülü kavşağı göstermesini eleştiriyor. Kavşağın pergel hesaplamasıyla 2,5 km. mesafede bulunduğunu ve yolunun çok tehlikeli olduğunu aktaran Badal, milyonluk tesis yapılmasına rağmen insan unsurunun gözardı edildiğini vurguluyor. Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Labçin de, "Çiğli karayolu alt ve üst geçitler tamamlanmadan açıldığı için 13 kişi yaşamını yitirdi. Kimse vicdan azabı çekmedi, hesap soran da olmadı. İnsan hayatı, bu ülkede bu kadar ucuz. Sıra demiryoluna mı geldi?" diyor.

Menderes-Alsancak arasındaki seferler, 30 Ağustos 2010 tarihinde başlamıştı. Benzer sıkıntılar birçok mahalle sakini tarafından protesto edilmiş, belediyenin üst geçit yapması içinde yer yer demiryolu trafiğe kapatılmıştı. Pazar gününden itibaren de seferler. Menderes'ten Çiğli'ye kadar uzayacak. Bu durumun. mahalleleri ikiye bölen hattın geçtiği yerlerde alt ve üst geçitlerin yapılmaması sebebiyle özellikle nüfus ve öğrenci yoğunluğunun bulunduğu bölgelerde sıkıntıya sebep olabileceği belirtiliyor.