İyi olacak hastanın tahlili 'cep'ten yapılacak

Cep'ten görüntülü konuşan ve TV izleyen aboneler artık kan sayımı da yaptırabilecek. Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, 'mobil tahlil' ile AIDS ve tüberküloz gibi hastalıklara uzaktan teşhis konulabileceğini söyledi.

Artık hastalar kan tahlilini yaptırmak için doktorun ayağına kadar gitmeyecek. Avea ile Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Aydoğan Özcan'ın yürüttüğü 'Mobil Tahlil' projesi, cep telefonu aracılığıyla bazı hastalıkların tetkiki için tahlil yapma ve sonuçlarını mobil iletişim yoluyla sağlık merkezlerine ve doktorlara anında iletebilme imkânı tanıyor. Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekândan bağımsız kılarak insanların ayağına götürdüklerini ifade etti.

Söz konusu proje, yakın gelecekte zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek, kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan teşhis konulmasını mümkün kılacak. 'Mobil Tahlil' ile hastaların kan ve teşhis için gereken diğer kişisel numunelerinin, cep telefonu mikroskop gibi kullanılarak, Avea'nın mobil teknolojisi üzerinden teşhisi yapılacak ve sağlık merkezlerine iletilebilecek. Ümraniye'deki Avea Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Akdemir, sadece Türkiye'de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilimkurgu filmlerindeki uygulamaları hayata geçirmiş olacaklarını ifade etti. Projenin detaylarını anlatan Dr. Aydoğan Özcan ise sağlık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan zamanında teşhis ve zamanında müdahale konusuna çözüm bulmaya odaklandıklarını ve birtakım hastalıkların uzaktan teşhisini mümkün kılacak yerinde tahlil yöntemleri üzerinde epey mesafe kat ettiklerini söyledi.

'BİLGİ OTOYOLUNU GENİŞLETİYORUZ'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Ar-Ge'nin öneminin Türkiye'de artık anlaşılmaya başlandığını belirterek, bu alan ayrılan payın gayri safi milli hasılanın yüzde 1'i kadar olduğuna dikkat çekti. Hedeflerinin bu payın yüzde 2,5'e ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydeden Yıldırım, cep telefonu alanında konuşmanın işin küçük bir bölümü haline geldiğini, yeni buluşlarla bu alanda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Yıldırım, 'Bilgi otoyollarını daha da genişletmemiz lazım.' şeklinde konuştu.



Kaynak: Zaman