Ödül Töreninde Vali Ve Tobb Başkanı Bürokrasiden Yakındı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2009 yılında en yüksek vergiyi ödeyen iş adamları ödüllendirilirken, törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bürokraside sıkıntılar yaşandığını söyledi

Ödül Töreninde Vali Ve Tobb Başkanı Bürokrasiden Yakındı
Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2009 yılında en yüksek vergiyi ödeyen iş adamları ödüllendirilirken, törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bürokraside sıkıntılar yaşandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasını değerlendiren Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın, "Siz bir il'e Vali atıyorsanız, yasaların yorumlanması gereken kısımlarını biz de yorumlayabiliriz. Bakanlıklarda görev yapan bürokratların bizim yerimize bunları yorumlaması gerekmez. Evet, bürokraside sorun vardır" sözleri dikkat çekti.
Edremit Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen vergi ödül törenine TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katılım gösterdi. Edremit'e bağlı Güre beldesindeki "Adrina" isimli termal oteldeki ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin önünün açılması ve gençlere iyi eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
Akşam saatlerinde uçakla Balıkesir - Körfez Havaalanı'na inen Hisarcıklıoğlu, kalabalık bir grup tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra törenin gerçekleşeceği Güre beldesindeki otele giden Rifat Hisarcıklıoğlu, Edremit Körfezi'nin leziz zeytinyağına ekmeğini bandı ve zeytinyağının tanıtımını yaptı. Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin küresel krizden en çok etkilenen, ama en hızlı şekilde çıkan bir ülke olduğunun altını çizdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülke ekonomisinin dünyada 12 sırada olduğunu, fakat genç bir nüfusa sahip Türkiye'nin hedefinin birincilik olduğunun ve buna kendisinin de inandığının ifade ederek, Bakın, kayıt dışı ekonominin en başta karşısında olan benim. Türkiye Cumhuriyet'inde en çok karşı olan kim derseniz o benim. Zaman zaman denetimlerde haksızlıklar oluyor. Çünkü denetimde denetim elemanı gelip te işyerimize bir ceza yazdığı zaman resmi istatistiklere göre, bende hukuk yoluna gittiğim zaman, yüzde 90 ben kazanıyorum. Bunda bir yanlışlık var demek ki. Ya denetim yapanda bir yanlışlık var, yahut bu sistemde bir yanlışlık var. Şimdi denetime gelip de bana ceza yazıldığında değerli dostlarım, iki sene sonra ben kazanıyorum davayı. İki seni içinde benim çektiğimi ancak tüccar ve sanayici bilir. Onun dışında kimse bilmez. Çünkü ticaret yapmak risk almak demektir. Bir şey üretmek risk almak demektir. Bizim en önemli sıkıntımız bakın her şeyimiz risk altındadır. En mahrem yerimiz bile risk altındadır. Karşılıksız çekin çıkar ta yatak odana kadar alır götürürler arkadaşlar. Peki bize denetime gelen bir arkadaş ceza yazdığı zaman bende bunu kazanıyorsam. Yanımdaki komşum bana diyor ki, 'Vergi kaçakçısı, bu bundan para kazandı, ben bunu biliyordum' diyor. Hanımın apartman komşusu o ona şüphe ile bakıyor. İki sene ben uğraşıyorum mahkemede işi temizleyeyim diye. Peki bu cezayı yazan insana bir yaptırım var mı? Hiçbir yaptırım yok. Adam cezayı yazıyor gidiyor. Mükellefiyeti var mı? Yok. Adam ne kadar yüksek yazarsa o kadar çabuk yükseliyor. Bedel ne kadar yüksek o kadar hızla yukarı doğru gidiyor. Bunda müthiş adaletsizlik var. Hak yok burada. Hak yok hukuk yok. Ödül sistemini getireceksen getirsin. Yazdığı cezada haklı ise kardeşim. Ona da her türlü ödülü verelim. Ama yazdığı ceza benim iki sene yukarıda tepemde demokrasinin kılıcı gibi bu ceza duruyorsa ve bende bunu mahkemede kazanıyorsam ona da bir bedeli olması lazım" dedi.

VALİ YILMAZ ARSLAN, BÜROKRASİDE SORUN OLDUĞUNU SÖYLEDİ
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasını dinledikten sonra kürsüye gelen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ise, yaptığı konuşma ile salondakileri şaşırttı. Hisarcıklıoğlu'nun dikkat çektiği bürokrasideki sıkıntılar iddiasını doğrulayan bir konuşma yapan Vali Yılmaz Arslan, "Vergiyi siz veriyorsunuz, ödülleri de siz veriyorsunuz. Burada bir terslik var gibi geldi bana. Aslında devletin size ödül vermesi lazım. Belki işin bu boyutunu da düşünmemiz gerekir. Herhangi bir bakanlıktan gelmiş pasif bir genelge yüzünden, bir genel müdür yardımcısının imzaladığı 2 paragraf yazı yüzünden bazen insanların sıkıntılarını çözemediğimiz zamanlar oluyor. Ben her sayın bakan ile karşılaştığımda ve Ankara'ya gittiğimde şunu söylüyorum; Ne olursunuz bu genelgeleri siz imzalayın! Çünkü bürokrasinin bazen konulara bakışı, başkanımızın da dediği gibi soruşturma geçirmek, ifade vermek, veya bu tür endişelerle bana göre anlamsız yazılar geliyor. Yasanın valiye verdiği yetkiyi bir genel müdür yardımcısının imzası ile vali bu konuda karar alamaz diye yazı gönderebiliyorsa burada bir sorun vardır. Biz bu sorunları nasıl şu anda size söylüyorsak, muhataplarına, bakanlarımıza ve siyasetçilerimize de söylüyoruz. Gerçekten burada bir sorun var. Siz bir ile vali atıyorsanız, vali demek bizim mevzuatımıza göre; Vali hem devletin, hem hükümetin, hem de bütün bakanların ayrı ayrı temsilcisi demektir. Bunun yasadaki tanımı budur. Ve bizde ta Osmanlı'dan gelen temelleri sağlam bir uygulamadır. Bunun için yasaların yorumlanması gereken kısımlarını biz de yorumlayabiliriz. Dolayısıyla bakanlıklarda görev yapan bürokratların bizim yerimize bunları yorumlaması gerekmez" diyerek, salondakilerin alkışını aldı.

"DEVLETİN HALKI İLE BARIŞIK OLMASI GEREKİR"
Ödül töreni esnasında kürsüye gelerek konuşulan bürokrasi sıkıntısı konusunda görüşlerini belirten Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılı ise, "Devlet'te cezanın karşılığı Arapça bir kelimedir ceza. Bir ödül ve bir eylem bir işlem yaptırmaktır ceza. Ceza sadece suç işleyenlere verilen bir yaptırım değildir. Haliyle devletin halkı ile barışık olması gerekir. Saygıdeğer odalar birliği başkanını bu konuda kutluyorum. Bu önemli bir tespit Türkiye'nin önünü açacak bir tespit. Bu sözü Edremit'te söyledikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Ankara'da bir genel müdür yardımcısı kanunun yorumlamasını artık taşraya bırakmalı. 1930'lu yıllarda Edremit'te yapılan bütün yatırımları, bütün okulları, bütün hastaneleri Edremit halkı yaptı. Türkiye Cumhuriyeti'nin güçsüz olduğu dönemde benim halkım bütün devlet binalarını yaptı Edremit'te. Biz Edremitliler olarak devletten hiç yatırım beklemedik. Edremit'in köylerinde, merkezinde bütün yatırımlar Edremit Halkı tarafından yapılmıştır. Hem vergimizi verdik, hem devletin binalarını yaptık Edremitliler olarak. Bununla övünç duyuyoruz. Ancak burada ifade etmek istediğim bir husus var. Tahakkuk ve tahsilat ayrı şeydir. Bu gün ödül alanları tenzih ediyorum. En çok tahakkuk eden vergiye ödül veriliyor. Bence en çok tahsilat yapana ödül verilmeli. Yani vergisini ödeyene verilmeli bu ödüller. Burada ödül alıp vermeyende var. Bu yıl ödül alanları tenzih ediyorum. 1999-2004 yılında görev yapmış bir yerel yönetici olarak, sayın Odalar ve Borsalar Birliği başkanımızın söylediği gibi, bizde kendimizi halkımıza vakfetmiş bir insan olarak Edremit Belediyesi'nde yapmış olduğum çalışmaları halkımıza ve şehrimize vakfettik. 2004 yılında Edremit Belediyesi'ni vergi borcu olmadan, sigorta borcu olmadan. İller Bankası borcu olmadan teslim ettim. Ama hiç ödül almadım. Türkiye'de kaç tane belediye var, kendisinden sonra gelen başkana borçsuz belediye teslim eden? Bu yerel yönetimlere hiç mi bir mükafat düşünülmüyor efendim. Bu belediye başkanlarına hiç mi mükafat düşünülmüyor mu? Testiyi kıran ile testiyi dolduran Türkiye Cumhuriyeti'nde bir tutulmamalı. Yargı adaletinin gerçekleşmesi için bunlar önemli gerçekler" dedi.
"DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNMAKTAYIZ"

Törende konuşan ETO Başkanı Mehmet Ertaş, 365 oda ve borsanın, ülkenin her yerinde demokrasi kültürünün gelişmesine katkıda bulunduğunu söyleyerek, "Bildiğiniz gibi, Büyük Millet Meclisimizde üç partimiz bir araya gelerek Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun çıkarılması için uzlaşma sağladılar. Aslında bu kanunla un çıkması için her üç partimizi ve liderlerini ayrı ayrı ziyaret edip, uzlaşma sağlayan sayın Başkanımız M. Rifat Hısarcıklıoğlu'nun çok büyük emekleri bulunmaktadır. Biz de kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu uzlaşma uzun zamandır Türk siyasetinde ve meclisimizde görmek istediğimiz bir tablodur. Ümit ediyoruz ki, böyle devam eder ve siyasette bir normalleşme görebiliriz. Aksi halde siyasi gerginlik olduğunda kaybeden yine ülkemiz olmaktadır. Birlik ve beraberliğimize en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde başta siyaset adamlarımız olmak üzere herkesin öfke, şiddet, suçlama dolu gergin söylemlerden vazgeçip toplum olarak ülke ekonomisinin gelişmesi çalışmalarına yoğunlaşmalıyız. (Biz de bir söz vardır paranın olduğu yerde kavga çıkmaz.) Türkiye ekonomisinin 2010 yılında dünyanın birçok ülkesine göre olumlu bir yıl yaşadığını, buna rağmen endişenin devam ettiğini hissetmekteyiz. Yöre olarak turizme ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomimizin gelişmesi bu sektördeki işletmelerin sıkıntılarının azalması ile gerçekleşecektir. Bu da Devlet teşvik ve desteklerinin artması maliyet girdilerinin azaltılması ile mümkün olacaktır. Dolayısıyla Yöremizdeki diğer iş kolları da bundan nasibini alacaktır. Yurtiçi turizmde önemli bir konuma sahip olan Yöremizdeki havaalanının uluslar arası uçuşlara açılması ile bölgemizin çehresi tamamen değişecektir. Sayın TOBB Başkanımız M.Rifat Hısarcıklıoğlu'nun ifade ettiği gibi aynı zamanda ülkemizde katılımcı demokrasinin yayılması açısından örnek gösterilecek bir meslek örgütüyüz. 365 oda ve borsamızın her biri demokratik yapısı ve geleneğiyle ülkemizin her yanında Demokrasi kültürünün gelişmesine katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.

VERGİ REKORTMENLERİNE ÖDÜLLERİNİ PROTOKOL MENSUPLARI VERDİ
Konuşmaların ardından, ETO'nun vergi ödül töreni gerçekleştirildi ve 2009 yılı kurumlar vergisi dalında en yüksek vergiyi ödeyerek birinciliği elde eden 'Mertaş Taşımacılık İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi' ödülünü Vali yılmaz Arslan'ın elinden aldı. Daha sonra, 'Yağcılar İnşaat Turizm Ticaret Sanayi Ltd. Şti.' 2009 yılı kurumlar vergisi ikinciliği ödülünü, 'Simtek İthalat İhracat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.' 2009 yılı kurumlar vergisi üçüncülüğü ödülünü, 'Akkaş Otomotiv Limitet Şirketi' 2009 yılı kurumlar vergisi üçüncülüğü ödülünü, 'Efko Meşrubat Bira Gıda Ticaret Ltd. Şti.' 2009 yılı kurumlar vergisi üçüncülüğü ödülünü, 'Çiftçi Petrol Ürünleri Turizm İnşaat Gıda Ltd.Şti.' 2009 yılı kurumlar vergisi üçüncülüğü ödülünü, Necat Öz-Bayrak İnşaat Taahhüt Gıda Ltd.Şti' 2009 yılı kurumlar vergisi üçüncülüğü ödülünü protokol mensuplarının elinden aldı.
Gelir vergisi kategorisinde ise; Etem Yılmaz 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi birinciliği, Mehmet Ertaş 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi ikinciliği, Yakup Pekçekli 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi üçüncülüğü,
Hüseyin Karakartal 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi üçüncülüğü, Mehmet Duralı 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi üçüncülüğü, Erhan Güzel 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi üçüncülüğü ve Necati Uytun da 2009 yılı gerçek kişi gelir vergisi üçüncülüğü ödülünü protokol mensuplarının elinden aldı.
Havran halk Oyunları Ekibi'nin de sahne aldığı ödül töreni gecesine Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoglu, Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, ev sahibi durumundaki Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Altınoluk Belediye Başkanı Hasan Özpolat, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, bazı daire müdürleri ve yetkilileri, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş, Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Necati Uytun, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Ayvalık Ticaret Odası Meclis Başkanı A.Şefik Süner, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, Burhaniye Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Aysel, Edremit Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Tarkan Denizer, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Özkan Kostak, köy muhtarları ve çok sayıda iş adamı katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Vali Arslan'ın tören sonrasında salondan ayrılmalarının ardından, davetliler canlı müzik eşliğinde gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlendi.