Boğaza yapılması planlanan 3. köprüye 'Hayır' dediler

İstanbul boğazına yapılması planlanan 3. köprüye hayır demek için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi parti temsilcileri, İstanbul

Boğaza yapılması planlanan 3. köprüye 'Hayır' dediler
İstanbul boğazına yapılması planlanan 3. köprüye hayır demek için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi parti temsilcileri, İstanbul 'da ormanların ve su havzalarının, talan edildiğini savundu.

Kadıköy Meydanı, "İstanbul boğazına yapılması planlanan 3. köprüye hayır" diyen birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve bazı siyasi parti temsilcilerine ev sahipliği yaptı. Tepe Nautilus alışveriş merkezinin önünde saat 13.00'te toplanan gruplar, daha sonra sloganlar eşliğinde miting alanına yürüdü. "Köprünün mimarı olmayacağız", "Köprünün mühendisi olmayacağız", "Köprü değil, insanca yaşam" ve "Sermaye defol, İstanbul bizimdir" sloganları atan grup, ellerinde pankartlar ve dövizlerle miting alanına geldi. Alanın etrafında yoğun güvenlik önlemi alan polis, katılımcıları üst aramasından geçirerek meydana aldı. Bazı polis memurlarının, taktıkları plastik eldiven ile arama yaptıkları gözlendi.

3. köprü yerine yaşam platformu tarafından organize edilen mitinge Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Barosu, Tabipler Odası ile çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Saat 13.30'da ise mitinge start verildi.

Orman mühendisleri İstanbul şubesi yönetim kurulu üyesi olan Kader Cihan, mitingin açılış konuşmasını, "3. köprü yerine yaşam platformu" adına gerçekleştirdi. İstanbul kentini Anadolu'ya bağlayacak olan 3. köprü ile ormanların ve su havzalarının talan edilmek istendiğini ileri süren Cihan, "İstanbul'u savunacağız, Haramilerin saltanatını yıkacağız." dedi. Cihan, "Suyumuzu, ormanlarımızı ve emeğimizi sermayeye pazarlıyorlar. Bunları savunduğumuz için bizi terörist, kendilerini de İstanbul'u, Türkiye'yi kalkındırma makamı olarak ilan ediyorlar. İnsanların ve doğanın en tabii yaşama hakkını sonuna kadar savunacağız." diye konuştu.

Yediden yetmişe yaklaşık 500 kişinin katıldığı mitingin siyasi destekçilerinden olan CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal, İstanbul'da 3. köprünün İstanbul'a ihanet köprüsü olacağını söyledi. Soysal, "Birinci köprü çevre yoluydu ne oldu. Çevre ylolu olmaktan uzaklaştı. İkinci köprü transit yol idi. Transit yol olmaktan uzaklaştı. Şimdi plan tadilleriyle kenti yoğunlaştırdılar. Kent yaşanmaz bir hale geldi. Üçüncü köprü de bundan farklı olmayacak. Onun için kentimize sahip çıkıyoruz, İstanbul'a sahip çıkıyoruz. Onun için buradayız." ifadesini kullandı.

CHP'li diğer destekçi il başkanı Berhan Şimşek ise iktidar partisinin sadece kazanç peşinde koştuğunu ileri sürerek, "Ne ile kazanacak? Tabii ki rant ile. Üçüncü köprü İstanbul'u ve İztanbul'luları rahatlatacak bir hizmet değil. Doğayı katletme, para kazanma, yani rant projesidir bu. İstanbul'a hizmet yapacaklarsa Marmaray Projesi'ni ve metro çalışmalarını hızlandırmaları lazım." dedi. Yapılan konuşmalar sırasında 3. köprü projesi, ıslıklarla protesto edildi. Mitingin konuşmacıları arasında yer alan Prof.Dr. Beyza Üstün de su havzaları ile kuzey ormanlarının, 3. köprü bahanesiyle talan edildiğini, bu yolla 200 derenin 49 yıllığına şirketlere kiralandığını söyledi. Üstün, bunun da suhavzalarının yani suyun ticarileştirilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Platform sözcüleri, Edip Akbayram, Tarık Akan, İlkay Akkaya, Aytaç Arman, Rutkay Aziz, Halil Ergun, Sevinç Erbulak, Ezginin Günlüğü, Moğollar, Arif Sağ, Emre Saltuk, Onur Akın, Suavi, Vedat Türkali ve Eşber Yağmurdereli gibi birçok sanatçının bu organizasyona destek verdiğini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından miting katılımcıları, sanatçı İlkay Yıldırım'ın söylediği parçalara halay çekerek eşlik etti.