Balıkesir Belediyesi'nden Ney Konferansı Ve Dinleti

Balıkesir Belediyesi'nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, "Ney'in Tasavvufi ve Musiki Yolculuğu" adlı konferans düzenlendi

Balıkesir Belediyesi'nden Ney Konferansı Ve Dinleti
Balıkesir Belediyesi'nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, "Ney'in Tasavvufi ve Musiki Yolculuğu" adlı konferans düzenlendi. Ney, Sema ve Mesnevi'nin konu edildiği konferans görsel şölene dönüşürken davetliler ise unutulmaz bir gece yaşadı.
Belediye Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen konferans ve Ney dinletisine Belediye Başkanı İsmail Ok ve eşi, Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, belediye başkan yardımcısı Argun Atıcı, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Balıkesirli Neyzen Ahmet Hamdi Erdoğmuş, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin yazdığı Mesnevi eserinin ilk 18 beytinin toplam 26 bin beytin bir özeti olduğunu söyledi. Tasavvuf ilminde önemli bir yeri olan bu 18 beytin çok sayıda İslam alimi tarafından kaleme alınıp açıklandığı hatırlatıldı. Erdoğmuş, Mesnevi'nin Mevlana'nın fikri zenginliği ile mana yüceliğini gösteren bir şaheser olduğunu vurguladı. Neyzen Erdoğmuş, ney'in kamil insanı sembolize ettiğini, Kuran'ın "oku" emriyle başladığını, Mesnevi'nin de, "dinle" tavsiyesiyle başladığını anlattı. Dünyanın sonsuz aleme bir geçiş mekanı olduğunu hatırlatan Ahmet Hamdi Erdoğmuş, Allah'ı bilmek amacıyla yaratılmış olan insanın, bu yolculuğunda kamil bir insanın yol göstericiliğine ihtiyacı olduğunu belirtti.

MEVLANA'NIN SIRRINI VUSLAT ATEŞİ İLE YANAN ANLAR
Neyzen Ahmet Hamdi Erdoğmuş, "Sırrım, feryadımdan uzak değildir. Sırrım, feryadımın içindedir" diyen Mevlana'nın Allah'ı bilme yolunun sır kapılarını araladığını söyledi. Mesnevi'yi anlatan Erdoğmuş, Mevlana'nın gönlündeki sırları herkesin anlayamayacağını, bunları sadece vuslat ateşi, yani Allah'a kavuşma ateşi ile yananların anlayabileceğini söylediğini kaydetti. Mevlana'nın aşk üzerine söylediği sözlerden örnekler veren Erdoğmuş, "Aşk, göklerde uçmaktır, her an yüzlerce perdeyi yırtmaktır. Nefisten kurtulmak, nefsani yollarda yürümekten vazgeçmektir" dedi.
Neyin (nay'ın), "yokluk, hiçlik" anlamına geldiğini kaydeden Erdoğmuş, Allah'a ulaşmanın fena, yani yok olma makamlarından geçtiğini, bu makamları aşmanın ise Allah'a artan bir muhabbetle mümkün olacağını söyledi. Kamil bir insanın gönlünün, neyin içinin boş olması gibi her türlü nefsani kirliliklerden arınmış ve boşaltılmış olduğunu ifade eden Erdoğmuş, Allah'ın kamil kullarında meydana gelen zuhuratın Allah'ın bir kemalatı olduğunu söyledi. İzleyicilerin sükunet ve dikkatle dinlediği konferans, ney icrası ve sema gösterileriyle görsel bir şölene dönüştü. Saba ney taksiminde bulunan Neyzen Ahmet Hamdi Erdoğmuş, mevlevi ayinlerinde ayrı bir değere sahip olan acemaşiran makamının tasavvuf musikisindeki yeri ve önemini makam ile anlattı. Sahneye gelen mutrip heyeti ise bestekar Salih Dede'nin Acenaşiran Mevlevi Ayini'nin son bölümü olan Acemaşiran Peşrev ve Yürük Semaisi'ni sundu. Abdullah Çay isimli sanatçı değişik makamlarda ilahiler seslendirdi.

BAŞKAN OK OĞLUNU GURURLA İZLEDİ
İlahilerin ardından Ahmet Hamdi Erdoğmuş, kendi bestesi olan Nihavend Saz Semaisi'ni, Belediye Konservatuarı'nda kanun hocalığı yapan ikiz kardeşi Mehmet Erdoğmuş ile birlikte seslendirdi. Son olarak, sahneye, Neyzen Ahmet Hamdi Erdoğmuş'un iki ney öğrencisi geldi. Belediye Başkanı İsmail Ok ve eşi Nesrin Ok'un küçük çocukları Kağan Ok ile arkadaşı Ece Yıldırım ikilisi birlikte, "Memleketim", "Anlamazdın" ve "Fikrimin İnce Gülü" adlı eserleri icra ettiler. Genç neyzenler sanatları ve performanslarıyla izleyicilerden büyük alkış aldılar. Konferans ve dinletinin ardından Belediye Başkanı İsmail Ok, Neyzen Ahmet Hamdi Erdoğmuş'u kutlayıp çiçek verirken oğlu Kağan Ok ile arkadaşı Ece Yıldırım'ı da tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

NEYZEN AHMET ERDOĞMUŞ KİMDİR?
Ahmet Hamdi Erdoğmuş, 1958 yılında Balıkesir'de doğdu. Müziğe çocukluk yıllarında başlayan Erdoğmuş, sonraki yıllarda yaylı tamburu çalmayı öğrendi. 1980'li yıllarda Ankara'da büyük bestekar Sadi Hoşses'ten Türk Müziği dersi alarak kendini geliştirdi. Değerli hocalardan ney meşk edip bu sazda ileri bir seviyeye geldi. Uzun yıllardan beri sürdürdüğü ticaret hayatına ara veren Erdoğmuş, halen Balıkesir Belediye Konservatuarı'nda ney hocalığı yapıyor.