Antalya Serbest Bölgesi'ndeki başarılı firmalar ödüllendirildi

Antalya Serbest Bölgesi'nde, 2010 yılında üretim, istihdam ve bölgenin tanıtımına katkıda bulunan firmalar ödüllendirildi.

Talya Otel'de düzen

Antalya Serbest Bölgesi'nde, 2010 yılında üretim, istihdam ve bölgenin tanıtımına katkıda bulunan firmalar ödüllendirildi.

Talya Otel'de düzenlenen ödül törenine, Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileriyle serbest bölgedeki firma temsilcileri katıldı.

Novamed GmbH firması, Antalya Serbest Bölgesi'nde en yüksek ticaret hacmine ulaşması ve en yüksek istihdam sağlaması nedeniyle iki ödül birden aldı. Yurtdışı fuarlarında yaptıkları tanıtımla bölgenin gelişimine katkı sunan Alya Yatçılık, CMB Yat, Peri Yatçılık ile Vicem Yat firmaları plaketle ödüllendirildi. En büyük boyda yat üretimi yapan Sunrise Yatçılık, CMB Yat ile en fazla yat üretimi yapan CMM Yatçılık da ödül aldı. Opus Dış Ticaret A.Ş. de, Antalya Serbest Bölgesi'nde 2010 yılında alım-satım alanında en yüksek ticaret hacmini oluşturmasından dolayı plakete layık görüldü.

Törende konuşan Antalya Serbest Bölgesi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgeden yapılan ihracatın 299 milyon dolara ulaştığını belirterek, "2010 yılı kasım ayı itibariyle Antalya-Burdur-Isparta'nın toplam ihracatı 1 milyar dolar oldu. Buna karşın sadece Antalya Serbest Bölgesi'nden yapılan ihracat 299 milyon dolar. Yani bu şehirlerin toplam ihracatının yüzde 30'unun Antalya Serbest Bölgesi gerçekleştirdiği görülmektedir." dedi. Son dönemlerde ülkeler arasında yaşanan ekonomik rekabetin serbest bölgelerin önemini daha da arttırdığına dikkat çeken Gürses, şunları kaydetti:

"Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde serbest bölgelerin sayısı hızla artıyor. Türkiye'deki serbest bölgeler, kamu özel sektör işbirliğine iyi bir örnek sergileyerek ciddi başarılara imza atıyor. Ancak bu başarının uzun vadede sürdürülebilmesi için sektörel kümelenmeleri gerçekleştirerek ihracat yapısının teknolojik ve yoğun ürünlere dönüştürülmesi gerekmektedir."

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise, serbest bölgenin dar bir alana sıkışıp kalmasından yakındı. Turgut Özal'ın 1987 yılında Antalya Serbest Bölgesi kurulurken 'Tünektepe'den Saklıkent'e kadar olan bölge serbest bölge olsun.' sözlerini aktaran Altıparmak, "Serbest bölgesini dar bir alana sıkıştırmışız. Yetmemiş yanı başına da konut yapmışız. Çünkü hayalimiz küçük. Türkiye'nin geleceğine dair inancımız küçük." eleştirisinde bulundu. Antalya'nın yavaş hareket etmeye tahammülünün olmadığını vurgulayan Altıparmak, sözlerine şöyle devam etti:

"Serbest bölgesinin hayaller ve projeleri büyük olması lazım. Başka şansı yok. Buradaki yabancı yatırımcıları alıp organize sanayi bölgesine götürmezsiniz. Bu yabancılar bilgi getiriyor, teknoloji getiriyor. İstihdam sağlıyor. Dolayısıyla buradaki ticaret hacminin büyüklüğü Türkiye'nin ticaret hacminin karşısında bir anlam ifade etmeyebilir. Ama büyütmemiz gerekir."

ASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu, bölgedeki ticari yapıyla ilgili bilgi verdi. Antalya Serbest Bölgesi'nin sektörel dağılımında lüks yat üretiminin birinci, medikal malzeme üretimini ikinci, tekstilin ise üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Berberoğlu'nun verdiği bilgilere göre, bölgede 108 firma faaliyet gösteriyor. Bunun 76'sı yerli, 32'si ise yabancı ortaklı. Yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yapılan bölgede, 2 bin 800 kişi çalışıyor.

Bölgenin 2010 yılını 710 milyon dolar ticaret hacmiyle kapatacağını aktaran Berberoğlu, Türkiye'deki serbest bölgelerin ticaret hacmini yüzde 1 arttırırken Antalya Serbest Bölgesi'ndeki artışı yüzde 17 olarak açıkladı. ASBAŞ'ın kurulduğu günden bu yana 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturduğunu da dile getiren Berberoğlu, "Bölgeye 100 milyon dolar yatırım yapıldı. Bunun 12 milyon doları devlet, 88 milyon doları ise özel sektör tarafından gerçekleştirildi. Tekstil atölyelerinin kapanmasıyla bölgedeki istihdam sayısı 3 bin 147'den 2 bin 800'e düştü. Buna rağmen 2011 yılında yat bakım ve onarımının artmasıyla istihdamın 3 bin 500'e çıkacağını bekliyoruz." diye konuştu.