YÖK: Af siyasi bir karar

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, askeri darbenin yaşandığı 12 Eylül 1980'den bu yana üniversiteyle...


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, askeri darbenin yaşandığı 12 Eylül 1980'den bu yana üniversiteyle ilişiği kesilen öğrencilerin yeniden üniversiteye dönmeleriyle ilgili olarak, YÖK'ün bir af çalışması olmadığını söyledi. Özcan, "Af, siyasi bir karar. Açılım politikası gereği 1980'lere kadar gidebilir. O dönemde çok eziyetler yapıldı" dedi.
Afla ilgili yapılacak düzenlemenin, kılık-kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle türban taktığı için üniversiteden atılan öğrencileri de kapsaması gündeme gelebilecek. Özcan, dün YÖK Genel Kurulu'na verilen arada gazetecilerin soruları üzerine, TBMM'de bekleyen torba kanun tasarısında yer alan, "üniversiteden atılmayı kaldıran düzenleme" içerisinde af olmadığını açıkladı.
"Kanun tasarısı afla ilgili değil. Af siyasilerin kararıdır. Açılım politikası gereği 80'lere kadar gidebilir" diyen Özcan, şöyle devam etti:

Afla ilgili değiliz
"Bizim yaptığımız atılmayı ortadan kaldıracak bir mevzuat düzenlemesi. Ama, öyle bir düzenleme yapılırken herkese şans verelim denilebilir. Sisteme dahil olsunlar başarılarına göre mezun olsunlar. Hani atılma da kaldırılıyor sistem içinde kasınlar denilebilir. Yoksa bizim düzenlememiz afla ilgili değiliz. Affın ne zaman başlayacağı nasıl olacağı siyasilerin işidir. Meclis'te karar verebilirler. Madem böyle af okuldan atılma söz konusu o zaman bence mümkün olduğunca geriye gidilmelidir."
"12 Eylül 1980'e kadar gidilebilir mi? Türbanlı öğrencileri de kapsayacak mı?" sorusuna Özcan, şu karşılığı verdi:
"Taslağın içerisine bazı önermeler koyduk. Onları değiştirecek olan siyasiler. Taslağın içine esasında her nedenle olursa olsun okuldan atılanların dönmesini istiyoruz. Genişletip terör suçunu da alabilirler. Rasyonel olanı 2008'den bu yana olanı içine almasıdır. Açılım politikası gereği 80'lerin politikalarını düşünürseniz pek çok insan sistemden zarar gördü. Pek çok insana eziyet edildi. Öyle bir mantıkla o kadar geriye gitmek mümkün olabilir." Özcan, affın 800 bin kişiyi kapsayacağı yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. 

Türbanlılara da af
Afla ilgili yapılacak düzenlemenin, 1980'den bugüne kadar olan süreyi kapsaması dolayısıyla üniversiteden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenleri kapsaması bekleniyor. Bu çerçevede, terörle bağlantılı suçlardan dolayı üniversiteden atılanlar da dahil olmak üzere, daha önce üniversitelerle ilişiği kesilenlere öğrencilik yolu tekrar açılacak.
Disiplin suçları da af düzenlemesine girebileceğinden kılık kıyafet nedeniyle kaydı silinen ve okula devam edemeyen türbanlı öğrenciler de üniversitelere dönebilecek.

 

Bütün öğrenciler affedilecek
Hükümet, yeni öğrenci affı ve üniversiteden atılmaya son veren düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonda görüşülmekte olan torba kanununa eklenmesi planlanan düzenlemeye göre, affa bir zaman sınırlaması konulmayacak. Aftan her ne sebeple olursa olsun üniversitelerden ilişiği kesilen öğrenciler yararlanacak. Öğrencilerin geçmişteki aflardan (2008'de çıkan öğrenci affı dahil) yararlanıp yararlanmadığına bakılmayacak. Bütün öğrenciler af kapsamına alınacak. Taslağa göre, af kapsamındaki öğrenciler iki kat fazla harç ödeyecek.

Â