'Konak Meydanı mimarlar için güzel, İzmir'de yaşayanlar için kullanışsız'

İzmir Üniversitesi Psikoloji Günleri'ne katılan Prof. Dr. Melek Göregenli, İzmir'in şehir özelliklerinin, yaşayanları daha demokratik hale getirdiğini

İzmir Üniversitesi Psikoloji Günleri'ne katılan Prof. Dr. Melek Göregenli, İzmir'in şehir özelliklerinin, yaşayanları daha demokratik hale getirdiğini söyledi. Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nün düzenlediği "Psikoloji Günleri: İnsan, Toplum ve Kültür" etkinliklerinin ilki, Prof. Dr. Göregenli'nin katılımıyla düzenlendi. Konferansta "İzmir, Şehir, Mekan, Zaman ve Kimlik" başlıklı bir sunum yapan Göregenli, şehirlerin insan karakterlerini, yaşayış şekillerini, kimliklerini, siyasi görüş ve tavırlarını belirlemede çok önemli yer tuttuğunu, bu noktada İzmirlilerin demokratik tavırlarında büyük etkisi olduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası için yaptıkları bir araştırmaya göre İzmir'in çeşitli yaş, eğitim ve hayat şartlarına sahip insanları için en önemli merkezlerin Konak Meydanı ve Kültürpark olduğunu belirten Göregenli, "Konak Meydanı, son 30 yılda çok büyük değişikliklere uğradı. Mimarlar için havadan bakıldığında estetik bir güzelliğe sahip meydan, İzmir'de yaşayanlar için hiç de kullanışlı değil. Çocuğundan gencine, yaşlısına kadar her kesim için kentin hayati noktası olan bu meydanı tasarlarken çevre psikologlarına danışılarak fonksiyonel bir uygulama yapılması gerekiyor. O meydanı kullananlar, estetiğinden çok, üzerinde sürdürdükleri hayata önem veriyor. Yoksa sonuçta mimarlar için güzel ama insanlar için kullanışsız meydanlar ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

İzmir Üniversitesi Psikoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Sezen Zeytinoğlu ise insanı anlamaya çalışan sosyal bilimlerin tamamı için bir platform oluşturmaya çalıştıklarını, etkinlik kapsamında çok sayıda psikolog, sosyolog, felsefeci ve antropoloğun yanısıra edebiyatçı ve sanatçıyı ağırlayacaklarını belirtti. Prof. Dr. Zeytinoğlu, "Diğer disiplinlere, alanlara kapalı bir uzmanlaşmaya karşı ortak bir dil geliştirip insanı bu dil üzerinden konuşacağız." dedi.