"ATM ve çağrı merkezinden poliçe satmak bizim için rüya idi, Türkiye'yi ikinci evimiz yapıyoruz"

Uluslararası sigorta grubu Eureko B.V.'nin Avrupa Bölge Direktörü David Sanderse, Türkiye pazarına girdikten sonra yeni şeyler öğrendiklerini belirter

Uluslararası sigorta grubu Eureko B.V.'nin Avrupa Bölge Direktörü David Sanderse, Türkiye pazarına girdikten sonra yeni şeyler öğrendiklerini belirterek, "Garanti Bankası ATM'leri ve Çağrı Merkezi'nden poliçe satıyorlar. Bu bizim için bir rüya." dedi. Sanderse, refah seviyesi yükselen Türkiye'yi ikinci evleri yapmak istediklerini söyledi.

Eureko'nun Avrupa Bölge Direktörü David Sanderse, Hollanda'nın De Volkskrant gazetesine verdiği röportajda Türkiye'den övgü dolu sözlerle bahsetti ve "Türkiye sigortacının hayalini süslüyor." ifadesini kullandı. Şirket olarak gelecek planları arasında Türkiye'nin merkezi bir konuma sahip olduğunu belirten Sanderse, "Yunanistan ve Rusya pazarında belirsizlik hakim. Bu nedenle biz Türkiye'ye odaklanıyoruz ve burada kalıcıyız. Türkiye'yi ikinci evimiz yapmak istiyoruz." dedi.

Sanderse, Türkiye'nin ekonomik krizi daha az zararla atlatmasının, genç nüfusunun ve hızla büyüyen ekonomisinin sigortacılar için elverişli koşullar oluşturduğunu kaydetti. Hayatdışı, sağlık ve bireysel emeklilik sigortalarına yönelik ilginin artmasını ise orta sınıfın yükselen refah seviyesine bağladı. Türk ve Hollanda sigorta sektörünü karşılaştıran Sanderse, Türkiye'nin sahip olduğu yüksek potansiyelle sigortacıların hayalini süsleyen bir pazar olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Türkiye'deki şirketimiz Eureko Sigorta 2009'da 2008'in iki katı kadar poliçe üretti. Hollanda sigorta pazarı büyümek için bu kadar büyük fırsat sunmuyor. Türk sigorta sektörü Hollanda'dakiyle karşılaştırıldığında henüz gelişme aşamasında. Örneğin Hollanda'da bireysel emeklilik pazarı 700 milyar Euro değerindeyken Türkiye'de bu rakam 5 milyar Euro. Ancak sektör hızla büyüyor."

"TÜRKİYE'DEN YENİ DAĞITIM KANALLARI ÖĞRENDİK"

Hollanda ve Türkiye arasında önemli ölçüde bilgi ve deneyim alışverişi yaşandığını da sözlerine ekleyen Sanderse, "Türkiye imkanlarla dolu çok dinamik, yaratıcı bir ülke. Eureko Sigorta pek çok yeni dağıtın kanalı yarattı. Garanti Bankası ATM'leri ve Çağrı Merkezi'nden poliçe satıyorlar. Bu bizim için bir rüya." diye konuştu. Hollanda'nın bireysel emeklilik sisteminin ise Melbourne Üniversitesi tarafından dünyadaki en iyi model seçildiğini hatırlatan Sanderse, "Biz de bu konuda Türkiye'ye destek vermeye hazırız. Türkiye'nin hava güneşliyken çatısını aktarması gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Eureko BV, 2007'de Garanti Sigorta'nın yüzde 80 hissesini alarak Türkiye'de faaliyet göstermeye başladı. 2007'den beri Eureko Sigorta markasıyla hizmet veren şirketin yüzde 20 hissesine sahip Garanti Bankası'nın Temmuz 2010'dan itibaren bunları satma opsiyonu bulunuyor. Garanti Emeklilik'in yüzde 15 hissesine sahip Eureko BV'nin ise Haziran 2010 – Haziran 2012 arasında yüzde 35 hisse daha satın alma opsiyonu var.