'Terör değil medya korkutuyor'

Uzun yıllardır medyada tartışma konusu olan terör haberlerine yaklaşım süreci Cihan Dergi'nin son sayısının kapak konusu. "Görsel ve yazılı medya, ter

Uzun yıllardır medyada tartışma konusu olan terör haberlerine yaklaşım süreci Cihan Dergi'nin son sayısının kapak konusu. "Görsel ve yazılı medya, terör haberlerini kamuoyuna aktarırken terör örgütlerine hizmet mi ediyor?" sorusuna cevap arayan dergi, konunun uzmanı akademisyen ve gazetecilerin görüşlerini aldı.

"Yaşanan terör olaylarının kendisi mi korkutucu yoksa medya bu olayları haberleştirirken mi korkutucu oluyor?" soruları da yöneltilen dergide, medya ve terör konularındaki araştırmalarıyla tanınan Doç. Dr. Banu Baybars Hawks, Türk medyasının terör haberlerini ele alış biçiminin bumerang etkisi oluşturduğunu dile getiriyor. NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu ise, Türk medyasının terör haberlerini veriş biçimi açısından eskiye nazaran düzelme sürecinde olduğunu söylüyor. Görüşü sorulan bir diğer akademisyen Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şeker de; terör haberlerinin abartılması durumunda 'moral panik' oluşturma tehlikesini taşıdığını ifade ediyor. Ayrıca dosyada dünyanın önde gelen sayılı haber kanallarından biri olan BBC'nin terör haberlerine yaklaşım kuralları da yer alıyor.

Terör kapak dosyası haricinde dergide Avustralya'da memleket hasreti çeken Türklerin, 40 yılı aşkın süredir kişisel çaba ve büyük fedakarlıklarla çıkarttıkları Türkçe gazetenin öyküsüne de yer veriliyor. Ayrıca Cihan Dergi'de Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ile 'yandaş medya' konusu masaya yatırılıyor. Cömert'e göre, "Yeni Şafak hükümeti çok kritik dönemlerde en fazla eleştiren gazetelerden biri."

Meslek hayatının çoğunda emniyet ve MİT'i yakından takip ederek önemli haber dosyalarına imza atan Mahmut Övür, dergiye verdiği röportajda, Susurluk kazası sonrasında yaşanan gelişmelere ışık tutuyor. Röportajında Susukluk'tan Ergenekon'a siyasetten medyaya ilişkin düşüncelerini Cihan Haber Dergisi'ne anlatan Övür, 28 Şubat sürecinde askerler tarafından medyaya servis edilen kasetlere de değiniyor.

Bir diğer dosya konusunda ise Türkiye'ye bölgesel kanal olarak seslenen Kon TV'nin Genel

Yayın Yönetmeni Nurettin Bay ile yerel medyanın sorunlara zoom yapılıyor.

İş dünyasından haberler, vizyondaki filmler, teknoloji haberlerinin yanı sıra, kitap dünyasına da girizgah yapılan dergide ayrıca, "Türk basınının Ergenekon'la imtihanı" başlığı altında; yaptıkları haberler yüzünden yargılanan muhabirlerin hukuki süreçleri değerlendiriliyor.

Cihan Dergi yeni sayısında 37 yıldır spor basını içinde çalışan Ümit Aktan'a da sayfalarını açıyor. Aktan ile yapılan röportajda, geçmişten günümüze spor yayıncılığı, spor basınının durumu, spor programlarının topluma katkısı konular ele alınıyor.

NT mağazalarından temin edilebilen Cihan Dergi'ye ayrıca dergide yer alan abone formunu doldurarak abone olunabiliyor.