İsrail'den Türkiye'ye Teşekkür Ziyareti

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Dünyada hiçbir yerde gerginlik olmasını istemiyoruz

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Dünyada hiçbir yerde gerginlik olmasını istemiyoruz. Filistinlilere yaklaşmamızın nedeni tamamen insani maksatlı. Filistin için İsrail'den aynı tutum içinde olmasını bekliyoruz" dedi.
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, İsrail'de çıkan orman yangının ardından Türkiye'nin iki yangın söndürme uçağı göndermesi nedeniyle Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu makamında ziyaret ederek teşekkür etti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu büyükelçi Levy ile görüşmesinde, yardım etmenin bir insanlık görevi olduğunu belirterek, yangın başladığı zaman Başbakan Erdoğan'ın bizzat talimat verdiğini söyledi. Eroğlu, insanların ve ormanların dünyanın neresinde olursa olsun zarar görmesini
istemediklerini belirterek, "Ne zamana ihtiyaç varsa dünyanın neresinde olursa olsun biz yardım etmeye hazırız. Pakistan'da deprem oldu oraya koştuk, İsrail'de büyük bir yangın oldu oraya koştuk, Rusya'da yangın oldu hatta oradaki yangında 'yahu Türklerde çok oluyor' gibi bize en zor yeri verdiler. Ancak ilk olarak bizim ekipler söndürdü. Sayın Rusya Başbakanı Putin tarafından özel bir ödül merasimle verildi. Bunlar gerçekten insanlık adına olması gereken şeylerdir" dedi.
Karşılıklı yardımlaşmanın etkisinin büyük olduğunu belirten Eroğlu, New York'tan Meksika'ya giderken oradaki Amerikan Yahudi Birliği'nin kendisine özel bir mesaj gönderdiğini söyledi. Eroğlu, "Gerginliği çıkaran da biz değiliz. Dünyada hiçbir yerde gerginlik olmasını istemiyoruz. Filistinlilere yaklaşmamız nedeni tamamen insani maksatlı. Bunu en iyi anlayacak olan İsrailliler kanaatindeyim çünkü geçmişte Osmanlı hükümeti de Yahudilere yardım etmiştir. Biz bütün dünyaya insani olarak yaklaşıyoruz.
Filistin için de aynı tutum içinde olmasını İsrail'den bekliyoruz" dedi.

"İSRAİL HÜKÜMETİ ADINA DA TEŞEKKÜR EDİYORUM"
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Levy de, yalnızca büyükelçiliği adına değil İsrail hükümeti adına teşekkür ettiğini belirterek, "Aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim için yaptıkları yardımlar çok büyük ve özel bir girişimdi. İkinci bir düşünceye yer bırakmadan bu konuda yardımı olan insanlara yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmekten hiçbir sakınca görmediler. İnsani yardımda bulundular. İki Türk uçağının yangının söndürülmesinde ne kadar önemli bir yere
sahip olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bütün bu materyal yardımın ötesinde Türk hükümetinin her iki devlet arasında yeri geldiğinde oluşmuş olabilecek siyasi gerginliklerin ötesinde hazır bulunuşu ve yardımı bizleri derinden etkiledi" dedi.

"EKONOMİK ÇIKARLARIMIZ İÇİN ANLAŞMA İMZALADIK"
Büyükelçi Levy bir gazetecinin İsrail hükümeti ve Güney Kıbrıs Rum kesimi arasında imzalanan 'Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlandırma anlaşmasının Türkiye ve İsrail hükümeti arasında yeni bir gerilime yol açtığı yönündeki sorusuyla ilgili olarak, "Kıbrıs ile anlaşma imzaladık. Sadece ekonomik çıkarlarımız için bu anlaşmayı imzaladık. 3'ncü kişilerle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bir alakası yoktur. İkili bir anlaşmadır" dedi.
Konuşmaların ardından İsrail Büyükelçisi Levy Bakan Eroğlu'na İsrail hükümeti adına bir teşekkür belgesi verdi. Bakan Eroğlu da bunun üzerine belgeyi Başbakan Erdoğan'a bizzat ileteceğini söyledi. Eroğlu da İsrail Büyükelçisine çini işlemelerle süslü bir tabak ve Türkiye'nin ormanları ve doğal güzelliklerinin yer aldığı bir kitap hediye etti.