'Çıraklık Yapılmayan Bir İşte Patronluk Yapmak Çok Zor'

Korkuteli'nde 'Girişimcilik Haftası' kapsamında düzenlenen konferansta, işadamları öğrencilere girişimciliği anlattı.

Osman Önal İlköğretim Bölge Okulu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak işadamları İrfan Önal ve Mehmet Günal katıldı. İşadamı Mehmet Günal öğrencilere girişimciliğin önemini anlatırken, 'Çıraklığını yapmadığınız bir işte patronluk yapmanız çok zor' tavsiyesinde bulundu. "Bir işe yatırım yapacaksanız o işten çok iyi anlamanız gerek" diyen Günal, "Aksi takdirde işinizde etkin olmanız ve doğru kararlar almanız zorlaşır. Kendiniz işten anlamıyorsanız bile o işi iyi bilenlerle çalışmalısınız" dedi. İş hayatında sözlü değil, yazılı belge ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Günal, "Yaptığınız anlaşmaları, satışları, ödemelerinizi, alacaklarınızı mutlaka belgelendirin. Atalarımızın dediği gibi 'Söz uçar, yazı kalır'. Menfaatler söz konusu olduğunda konuşulanlar bir anda unutulup, aksi ve zarar görebileceğiniz uygulamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz" uyarısında bulundu.
KENDİNE GÜVEN TAM OLMALI
İşadamı İrfan Önal ise yatırım yapacak kişinin öncelikle kendine güveninin tam olması gerektiğini belirterek, "İş hayatınızdaki ilk denemelerinizde başarısız olabilirsiniz. Ama emin olun ki o başarısızlıklar bile sizlere bir şeyler katacaktır. En azından tecrübeniz artacaktır" dedi. Günümüzde girişimciliğin zorlaştığını da sözlerine ekleyen Önal,"Ne iş yaparsanız yapın, sermaye çok ön plana çıktı. Finansın yanında daha birçok engelle karşılaşabiliyorsunuz. Ama yılmadan araştırmaya ve kendinizi geliştirmeye devam edin. Asla karamsarlığa kapılmayın" diye konuştu.
DÜRÜST VE POZİTİF OLUN
Her zaman büyük düşünmek ve yapılacak işe odaklanmak gerektiğini de sözlerine ekleyen Önal, "Kendinize olan güveninizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Yeniliğe açık, cesaretli ve sabırlı olun. Hepsinden daha önemlisi; ne iş yaparsanız yapın, hangi sektörde olursanız olun en başta dürüst ve pozitif olun. Gerisi kendiliğinden gelecektir" dedi.