Belçika'da yeni hükümet yeni yıla kaldı

Belçika'da devlet reformu üzerine süren müzakereler hâlâ sonuçlanmış değil. Yeni bir hükümetin kurulması önünde en büyük engel olan bu dosya, ülkeyi s

Belçika'da devlet reformu üzerine süren müzakereler hâlâ sonuçlanmış değil. Yeni bir hükümetin kurulması önünde en büyük engel olan bu dosya, ülkeyi seçimlerin üzerinden yaklaşık 192 gün geçmesine rağmen kilitlemeye devam ediyor. Kral II. Albert tarafından görevlendirilen arabulucu Senatör Johan Vande Lanotte ise haftalardır müzakereci partileri aynı çizgide buluşturmaya çalışıyor.

Daha önce teklifler sunan Vande Lanotte ülkenin Fransızca konuşan tarafını temsil eden partiler ve Flaman partilerin tepkilerini de hesaba katarak yeni bir teklif üzerine çalışıyor. Yeni Finans Etme Yasası prensipleri üzerine bir mutabakat geçtiğimiz günlerde sağlanmış, ancak bu diğer konuların çözümüne bağlanmıştı. Bunlar üzerine tam bir mutabakat sağlanamayan federal düzeyden bölgelere yetki alanı aktarımı, Brüksel'e ek mali deste ve Brüksel civarı belediyeler seçim bölgesi sorunu (BHV) gibi dosyalardan oluşuyor.

Öte yandan birkaç güne kadar teklifini tamamlamayı planlayan Vande Lanotte, Noel ve yılbaşı günü arasında da müzakereci partiler ile ikili görüşmelerde bulunacağını resmi bir açıklama ile kamuoyuna bildirdi. Oysa Fransızca konuşan tarafta Sosyalist Partisi (PS) ve Merkezi Demokratik ve Hümanist Partisi (cdH) Noel ve yılbaşı arasında müzakerelere ara verilmesini talep etmişlerdi. Ancak ikili görüşmelerin kesintisiz devam etmesi yine de yeni bir hükümetin kuruluşunun yeni yıla kalmasını önleyemiyor.

3 Ocak 2010 tarihine kadar devam edecek olan görüşmeler sonrasında bir nihai rapor veya teklif yedi müzakereci partilere sunulacak. Çeşitli partilerden de 5 Ocak tarihine kadar bu nihai teklifi temel alarak görüşmelere devam etmek isteyip istemediklerine dair cevap beklenecek. Aynı zamanda (geçici) Leterme Hükümeti'nin yetkisinin artırılacağı belirtiliyor. Ocak ayında yeni bir hükümetin kurulması beklenmiyor, bu da Başbakan Yves Leterme'nin 2011 bütçesini oluşturmak zorunda kalacağı anlamını taşıyor. Bunun yanı sıra uluslararası piyasaların ve kuruluşların Belçika ekonomisi üzerindeki baskısı da gün geçtikçe artmaya başladı. Aynı zamanda ülkedeki ilticacılar krizi de hâlâ çözüme kavuşmuş değil. 2011 yılının Belçika için neler getireceği merak konusu.