Benzinde tüketicilerin baskıları olmazsa...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, "akaryakıttaki vergiler konusunda tüketicilerin yoğun talepleri, baskıları olmazsa, devletin kolay vergi toplama anlayışından vazgeçmeyeceği gözüküyor" dedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, "akaryakıttaki vergiler konusunda tüketicilerin yoğun talepleri, baskıları olmazsa, devletin kolay vergi toplama anlayışından vazgeçmeyeceği gözüküyor" dedi. Çetin, akaryakıttan alınan vergiler konusunda Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk ile görüşmesinin ardından, Maliye Bakanlığı'nın önünde gazetecilere açıklamada bulundu.

Bütçe gelirlerinin yüzde 80'ini vergiler, vergilerin ise yüzde 76'nın dolaylı vergilerin oluştuğunu belirten Çetin, dolaylı vergilerde özel tüketim vergisinin ciddi bir yer tuttuğunu söyledi.

Bugün bir litre akaryakıtta 1,89 lira ÖTV'nin yanı sıra bunun yüzde 18'sine denk gelen 51 kuruşun KDV olarak fiyatlara yansıtıldığını anlatan Çetin, böylelikle şu andaki fiyatlarla bir litre akaryakıtın yüzde 65'ini ÖTV ve KDV'nin oluşturduğunu söyledi.

Kendilerinin bu noktadaki taleplerinin en azından ÖTV üzerinden KDV alınmasından vazgeçilmesi olduğunu vurgulayan Çetin,"talebimiz, dünyada bir ilk olan bu çarpık anlayışın,vergi adaletine aykırı olan vergi tekniğini bozan bu uygunlamanın düzeltilmesidir" dedi.

Bu taleplerine karşın Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kendilerine 2011 bütçesinin bağlandığını hatırlattığını anlatan Çetin, "Bize, bütçenin bugünlerde kabul edileceğini ancak bu noktada çalışma yapılacağını, 2012 bütçesi için karar vericilerin önüne böyle bir kararın alternatif olarak konulabileceğini ancak Sayın Bakanın yaklaşımı ile birlikte bunun pek mümkün görünmediğini ifade ettiler" dedi.

Tüketicilerin yoğun talepleri olmazsa, tüketicilerin baskıları olmazsa devletin kolay vergi toplama anlayışından vazgeçmeyeceğinin gözüktüğünü ifade eden Çetin, bu noktada da tüketicilere, taleplerini ciddi biçimde sokakta göstermelerinin dışında başka yol kalmadığını söyledi.

"Seçimlere kadar eylem yapacağız"

Danıştay 7'nci Dairesi'nin 2009 yılındaki ÖTV artışıyla ilgili yürütmenin durdurulması kararının gündeme alınması ve bunun uygulanmasına dönük taleplerini de Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerine ilettiklerini belirten Çetin, şöyle devam etti:

"Bu konuda biz kamuyu anlayabilmiş değiliz. Çünkü yargı kararlarını by-pass etme anlayışı bütün kamuda yaygın. Bunu Ankara ulaştırma zammı davalarında da görmüştük. Buradaki genel tez (2009 yılının son ayında yine bir Bakanlar Kurulu kararıyla ÖTV artışı yaptık. O ÖTV artışı nedeniyle eski ÖTV artışı geçersiz oldu) şeklinde.

Biz buna da katılmıyoruz çünkü 2009 yılında ÖTV artışı yaklaşık 20 kuruş civarındaydı ve bugün 1,89 lira olan ÖTV'nin 1,69 liraya çekilmesi gerekmektedir. Çünkü hukuka uygunluk yasaya saygı bunu gerektirmektedir. Her iki konuda talebimizi bakanlığa ulaştırdık ama her iki konuda da bakanlığın kolay olan vergi toplama alışkanlığından vazgeçmeyeceği yönünde bir görüntü ortaya çıktı. Bu nedenle görüşmelerimizi sayın bakan ile Vergi Uygulama Bölümü'yle görüşmeye ve taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz."

Bir gazetecinin yeni eylem planlarının bulunup bulunmadığını sorması üzerine Çetin, yeni eylem planları yapacaklarını söyledi.

Bir ürünün fiyatı ne kadar artarsa, o ürünün kara borsasının da artacağına işaret eden Çetin, Türkiye'ye kaçak akaryakıt girişinin olduğunu herkesin bildiğini, kendilerinin bu konu dahil, ocak ayından itibaren seçimlere kadar, ciddi bir şekilde tüketim boykotları dahil geniş eylemler planladıklarını ve bu eylemleri tüketici dernekleri ile hayata geçireceklerini kaydetti.