Suudi Arabistan 2011'de 155 milyar dolarlık harcama yapacak

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan'ın gelecek yıl yeni bütçe dahilinde 154.7 milyar dolarlık harcama yapacağı ve bütçenin de 10,6 milyar dolarlık da

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan'ın gelecek yıl yeni bütçe dahilinde 154.7 milyar dolarlık harcama yapacağı ve bütçenin de 10,6 milyar dolarlık da açık vermesinin beklendiği bildirildi. Finans bakanlığından yapılan açıklamaya göre Arap dünyasının en büyük ekonomisine sahip krallığın gelirleri önümüzdeki yıl 144 milyar dolara ulaşacak. Yeni bütçede altyapı, sağlık ve eğitim sektörlerine ağırlık verilecek ve hızla artan genç nüfus için yeni iş imkanları oluşturulacak.

Kaynaklara göre bu yıl Suudi Arabistan'ın gerçek gelirleri 196 milyar doları, gerçek giderleri de 167 milyar doları buldu. Hükümet, daha çok askerlerin maaş artışı ile bazı eğitim ve kalkınma projeleri için fazladan 23 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdi. Bu yıl reel gayri safi milli hasılanın yüzde 3,8 büyüyeceği ve enflasyonun da yüzde 3,7 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, son altı yılda yükselen petrol fiyatları neticesinde dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan'ın nakit rezervlerinin arttığına dikkat çekiyor. Krallık, havalimanları ve karayolları başta olmak üzere önümüzdeki beş yıl içinde 400 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor.