Şükrü Boydak: Avrupalı şirketler mobilya pazarından çekiliyor, Türkiye önemli bir fırsat yakaladı

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak, mobilya sektöründe işçi maaşları yüzünden üretim maliyetlerinin arttığı Avrupa şirketlerinin, dünya

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak, mobilya sektöründe işçi maaşları yüzünden üretim maliyetlerinin arttığı Avrupa şirketlerinin, dünya pazarından çekilmeye başladığını söyledi. Boydak, Türkiye istemese de mobilya sektöründe ürünleri tercih edilen ülke olmaya başladığını ifade ederek, "Avrupalı şirketler mobilya pazarından çekiliyor.Türkiye önemli bir fırsat yakaladı." dedi.

Avrupa ülkelerindeki mobilya üreticileri işçilik maliyetinin artmasıyla ihracat yaptığı ülkelerdeki pazarları terk etmek zorunda kaldı. Çin'de ise hem işçilik hem de ürünlerde istenilen kaliteye bağlı olarak fiyatlarda yüzde 40 artış oldu. Yaşanan bu artışlar hem kaliteden hem de fiyatın ucuzluğu açısından Türkiye'yi ön plana çıkardı. Türkiye, istemese de mobilya sektöründe dünya pazarındaki payını büyütmeye başladı. Küresel ekonomik krizde alınan tedbirlerle mobilya sektörünün çok etkilemediğini anlatan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak, dünya pazarında Türkiye için önemli bir fırsat doğduğunu açıkladı. Boydak, kriz döneminde işlerin biraz yavaşladığını belirterek, şu bilgileri verdi: "2009 yılında Amerika'da başlayan kriz dünyaya yayıldı. Türkiye'de nasibini aldı. Hükumetin 1 Nisan kararları ile KDV'yi yüzde 10'a çekmesiyle mobilya sektöründe bir patlama oldu. Bütün sektörlerde oldu. Bizim sektörü yakın takip ettiğimiz için daha iyi biliyoruz. 3 ay olan ve 3 ay daha uzatılan bu süreçle gerçekten yıllık cirolarımızı tamamladık. O yıllarda bizim 2008 yılına göre yüzde 13-14 gibi büyümemiz oldu. 2010 yılına gelince de sorunlu geçeceği düşünülen bir yılın başarılı geçmesiyle bu yılda yüzde 10 gibi büyüme bekliyoruz."

Boydak, Avrupa'daki mobilya üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılara da değindi. şu anda Avrupa'da Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkelerin mobilya sektöründen çekildiğini aktaran Boydak, "İşçilik pahalı olmasından dolayı çekiliyor. O ülkelere göre Türkiye'de işçilik ucuz. Bu bizim için, ülkemiz adına bir fırsat olarak önümüze çıkıyor. Mobilya piyasası da dünya pazarında büyük rakamlardır. Ciddi bir potansiyel var. Bizim pazardaki payımız daha yüzde 5'lere bile ulaşamadı. Korkunç bir pazar var. İstemesek de büyük bir pazar Türkiye'yi bekliyor. Mobilya modaya uygun bir iş. Ekonomik şartlar ne kadar iyi olursa satışta artıyor. Kişi başına milli gelir artınca insanlarımız evini, mutfağını ve ofisini değiştiriyor. O nedenle milli gelirin artması gerekiyor. Türkiye'de de milli gelirin arttığına bakılınca da burada satışların aratacağını düşünmeliyiz." diye konuştu.

Mobilya sektörünün dünya pazarındaki cirosu 300 milyar dolar. Türkiye'de mobilya sektörünün cirosu ise 7.5 milyar dolar seviyesinde. Türkiye'nin yaptığı ihracat ise 1.8 milyar dolar seviyesinde. 2010 yılında ise bu rakamın 2.5 milyar dolar seviyesinin üstüne çıkması bekleniyor.

"MAKİNE ÜRETİCİLERİ İLK ÜRÜNLERİNİ BİZE GETİRİYOR"

Şükrü Boydak, geçmiş yıllarda mobilya sektöründe kullanacakları makineler almakta zorlandıklarını ifade etti. Avrupa'dan 10 yıllık makineyi bile almanın zorluğunu aktaran Boydak, "Artık Avrupalı üreticilerle bir farkımız yok. Avrupa ile hammadde girdi fiyatları aynı. Bazen biz hammaddeyi ucuza getiriyoruz. Sektörümüzde esas önemli olan makine yolu ile değil el yordamı ile üretim yapılmasıdır. Bizim mobilya grubunda 11 bin kişi çalışıyor. Dolaysıyla burada iş yoğunluğu fazla oluyor. Bugün Türkiye'de kalifiye bir elemanı bin dolara çalıştırıyorsunuz. Ama Avrupa'da öyle değil. Marktan dolara geçişte bile işçilik maliyeti arttı. Çünkü kişi bin mark alıyordu. Şimdi bin Euro alıyor. Teknoloji Avrupa'da ne ise bizde de aynısı. Mobilya sektörüne üretilen makinenin ilk pazarı Türkiye oluyor. Eskiden 10 yıllık makineleri satıyorlardı. Ama böyle değil artık. Hep yeni makine alındı ve üretim bu şekilde yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.