Prof. Dr. Ömer Yavaş: Bilim lokomotifine takılmadan ilerlemek mümkün değildir

Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Yavaş, bilim lokomotifine takılmadan ülkelerin ileriye gidebilmesinin m

Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Yavaş, bilim lokomotifine takılmadan ülkelerin ileriye gidebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi'nde "Hızlandırıcı Teknolojileri: 20. ve 21. yüzyıl CERN ve Türk Hızlandırıcı Merkezi" konulu konferans veren Prof. Dr. Yavaş, Ankara Gölbaşı'nda kurulumu süren Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin Türkiye'nin hızlandırıcı ve detektör teknolojileri konusunda büyük bir atılım yapmasına imkân vereceğini kaydetti.

Fakülte binasındaki konferansının başında Türkiye'nin evrenin oluşum sırlarını araştıran ve 'Big Bang' deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi(CERN)'ne asil üye adaylık başvurusunun kabul edilmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek başlayan Prof. Dr. Ömer Yavaş, bu durumun Türkiye için büyük önem taşıdığını vurguladı. 18.,19. ve 20. yüzyılda atom tarihinde yaşanan gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Yavaş, atomun parçalardan oluştuğunun bilinmesiyle birlikte bilimde çok önemli gelişmeler kaydedildiğinin altını çizdi.

Atom parçacıkları, hızlandırıcılar ve dedektörler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Yavaş, bu parçacıkların çarpıştırılmasıyla ortaya muazzam bir bilginin çıktığını vurguladı. Dünyada yaklaşık 20 bin kadar hızlandırıcı bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavaş, "Bunların yarısı hastanelerde tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. CERN'de parçacıkların çarpıştırılması sonucu ortaya çıkan bilgiler, özel ağlarla dünyanın dört bir yanına dağıtılıyor. CERN'de toplanan bu bilgiler önümüzdeki yıllara damga vuracak." dedi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nın desteğiyle yürütülen ve Ankara Gölbaşı'nda kurulumu süren Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin, cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te tamamlanacağını söyleyen Yavaş, "CERN'e üyelik sürecinin başlaması, Türkiye'nin hızlandırıcı ve detektör teknolojileri konusunda büyük bir atılım yapmasına imkân verecek. Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinin ana hedefleri, merkezin teknik tasarım raporunu yazmak, elektron hızlandırıcısına dayalı IR SEL lazer ve frenleme ışınımı, ülkemizin ilk Hızlandırıcı Teknoloji Enstitüsü'nü kurmak ve dünyanın önde gelen hızlandırıcı merkezleri ile işbirliği geliştirmektir." ifadelerini kullandı.