"Kooperatifçilik Türkiye'nin zengin yardımlaşma birikimini gösteriyor"

Tarım Kredi Kooperatifleri Mersin Bölge Birliği Müdürü Osman Nuri Okumuş, kooperatifçiliğin Türkiye'nin zengin yardımlaşma birikimine sahip olduğunu g

Tarım Kredi Kooperatifleri Mersin Bölge Birliği Müdürü Osman Nuri Okumuş, kooperatifçiliğin Türkiye'nin zengin yardımlaşma birikimine sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Okumuş, "Dünya tarihinde görüldüğü gibi, Anadolu insanının da kendi aralarında kooperatif özellikleri taşıyan bir karşılıklı yardımlaşma biçimleri, tarihin tüm dönemlerinde görülmüştür. Kırsal kesimlerdeki çeşitli 'imece' biçimleri, şehirlerde görülen 'lonca' biçimi 'ahilik' gelenekleri Türkiye'nin zengin bir karşılıklı yardımlaşma birikimine sahip olduğunu göstermektedir. Anadolu insanının genlerinde olan yardımlaşma kültürü sebebiyle 'Kooperatifçilik' insanımızın çok sevdiği bir olgu olarak karşılanmıştır. Ancak kötü yönetimler sebebiyle pek çok kooperatif maalesef bugün faaliyetlerini sürdürememektedir." ifadesini kullandı.

Okumuş, "İnsanımızın yardımlaşma biçimlerini iyi inceleyen, piyasa koşullarına anında uyum sağlayarak, kendi emeğini küçük sermayesiyle birleştirerek ürettiği ürünle hayatını idame ettiren çiftçimizin ihtiyaçlarını karşılayan Tarım Kredi Kooperatifleri; 1863 yılında 'Memleket Sandıkları' ile başlayan kooperatifçilik hareketini, ülkemize özgün bir kooperatif modeli olarak 147 yıldır büyüyerek sürdürmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk, Silifke ilçesine bağlı birkaç köyün de içinde bulunduğu Tekirçiftliği köyünde 30 Haziran 1936 yılında Tekirçiftliği Tarım Kredi Kooperatifini açmıştır. Kendisi de kooperatifimizin 1 nolu ortağı olmuştur. Burada "İnsanlar kişisel olarak çalışırlarsa başarılı olamazlar" diyerek kooperatifleşmenin önemini vurgulamıştır." ifadesine yer verdi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kooperatifçiliğin, sosyal ve ekonomik hedefleri olan bir hareket olarak kabul edildiğini kaydeden Okumuş, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, kuruluş kanunumuzda yer alan hedefler doğrultusunda yurt sathında çiftçi ortaklarımıza hizmet götürmekteyiz. Tarım Kredi Kooperatifleri Mersin Bölge Birliği olarak ise; Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde bulunan 110 birim kooperatiflerimize sağladığımız destekler ile bu illerimizde bulunan 53 bin 900 ortağımızın tarımsal girdi ve hizmet götürmekteyiz. Amacımız bu sayı ile kalmayıp, bölgemizde tarımsal faaliyette bulunan tüm üreticilerimizi kooperatifimizin çatısı altında görmektir. Bunun içindir ki, çiftçilerimizi kendilerine en yakın Tarım Kredi kooperatifine uğramalarını bir çayımızı içerek ortak olmalarını bekliyoruz. Tüm ortaklarımız şunu bilmektedirler ki, Tarım Kredi Kooperatifleri günümüzde üretimin her safhasında ihtiyaçları karşılanmaktadır. Hedefimiz pazarlama konusunda ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilmektedir. Bu amaçla Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde yatırımlarımız sürmektedir."