Balıkesir'e, 'Tohum Gen Bankası' Önerisi

Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Tarım Orman Sendikası Balıkesir-Çanakkale Şube Başkanı Hüseyin Yurdakul, Balıkesir'e, "tohum gen bankası" kurulması gerektiğini bildirdi

Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Tarım Orman Sendikası Balıkesir-Çanakkale Şube Başkanı Hüseyin Yurdakul, Balıkesir'e, "tohum gen bankası" kurulması gerektiğini bildirdi. Hüseyin Yurdakul, "Mart 2010 tarihinde Ankara'da bir örneği kurulan tohum bankasının Balıkesir'de de kurulması için yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE ENDEMİK BİTKİ ZENGİNİ
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'nde şube müdürlüğünde görevli Orman Yüksek Mühendisi Hüseyin Yurdakul, Türkiye'nin endemik bitki zengini bir coğrafya olduğuna dikkat çekti. Tarım Bakanlığı'nın geçtiğimiz Mart ayında Ankara Yeni Mahalle Kampusunda tohum gen bankası açtığını belirten Yurdakul, bunun tohumculuk sektörü ve Türk tarımının geleceği açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Türk Tarım Orman Sendikası Balıkesir-Çanakkale şube başkanı Hüseyin Yurdakul, "Dünyada mevcut olan sekiz gen merkezinin üçü Anadolu'da kesişmektedir. Türkiye'de kayıt altına alınmış 12 bin bitki türü mevcut. Bunun 3 bin 905 tanesi endemik bitki türleridir. 10 milyon kilometrekarelik Avrupa topraklarında endemik bitki türü sayısının 2 bin 400 adet olduğu dikkate alınırsa Türkiye'nin ne kadar önemli bir gen kaynağı merkezi olduğu ortaya çıkmaktadır. Tohum gen bankalarında öncelikle bitki tohumlarının kayıtları yapılır. Ayrıca kısa, uzun ve orta dönemde kullanımını sağlamak üzere değişik sıcaklıklarda bitki tohumları koruma altına alınır. Tohum gen bankası kaynakları üretici, sanayi ve bilim adamlarının faydalanabileceği, yerli tarımımızın geleceği üzerinde devrim yapabilecek en önemli organizasyonların başında gelmektedir. Tarım sektörü ve bitki türleri bakımından çok çeşitlilik arz eden Balıkesir ilimizdeki bitki, meyve ve benzeri türlerin endemik türlerin korunması, tohumların orijinalliklerinin kaybedilmeden muhafazası ve gelecek nesillere sağlıklı olarak devredilmesi bakımından ilimizde tohum gen bankasının kurulması zorunludur. Bunun için Türk Tarım Orman Sendikası Balıkesir-Çanakkale Şube Başkanlığı olarak ilimiz valiliğini, Kalkınma Ajansını, Tarım İl Müdürlüğünü, Ziraat Odasını, Tarım Birliklerini, Balıkesir Belediyesini, Ticaret Odası ile diğer ilgili kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz" diye konuştu.