Urfalılar, hibelerden daha fazla yararlanmak için İsveç'te AB Proje Ofislerini inceledi

Avrupa Birliği projelerinden daha fazla hibe almak isteyen Şanlıurfa, İsveç'teki AB Proje Ofislerini nasıl çalıştığını yakın takibe aldı.

İ

Avrupa Birliği projelerinden daha fazla hibe almak isteyen Şanlıurfa, İsveç'teki AB Proje Ofislerini nasıl çalıştığını yakın takibe aldı.

İsveç'e bir gezi düzenleyen Şanlıurfa Valiliği programına katılan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Recep Uğur, Şanlıurfa Valiliği Proje Ofisinden aldıkları bilgide Şanlıurfa'nın çok ciddi hibe alamadığını, AB Projelerinden 2002–2006 döneminde ise AB fonlarından çok az pay aldığını öğrendiklerini aktardı. 2007–2013 döneminde Şanlıurfa'nın 12 NUTS II illerinde yer almasını ve GSMH'ların düşük olmasını göz önünde bulundurarak Şanlıurfa Valiliği'nin İsveç'e böyle bir gezi düzenlemesini önemsediğini dile getiren Uğur, Güneydoğu Bölgesine yaklaşık yılda 600 milyon Euro hibe verileceğini ifade etti. Uğur, bu hibelerden daha fazla pay almak için Avrupa ülkelerindeki proje ofislerinin nasıl çalıştığını yakından inceleme fırsatı bulduklarını belirtti.

AB BÖLGEYE YILDA 600 MİLYON EURO HİBE VERECEK

Bundan sonra hazırlanacak AB Hibe Projelerine çok büyük katkısının olacağını düşündüğünü aktaran ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyesi "AB Sürecinde AB Proje Ofislerinin rolünü ve AB'ye üye ülkelerdeki tecrübeleri Bölgeye Entegrasyonu konulu gezimizde İsveç Parlamentosu, İsveç Parlamentosu AB Komisyonu, Stockholm Valiliği, Stockholm Belediyesi, İsveç Belediyeler Birliği Proje ofisleri ve birimlerinin yapmış olduğu proje çalışmaları hakkında geniş kapsamlı tanıtım seminerleri alındı. Ayrıca İsveç Büyükelçiliği, Türk dernek ve federasyonları ziyaret edildi. NBV Mesleki Eğitim Merkezinde proje eğitimleri aldık. Gezi kapsamında seminere katılanlara uluslar arası geçerliliği olan sertifikalar verildi." dedi

2011'DE AB 12 HİBE PROGRAMI AÇIKLAYACAK

Şanlıurfa'nın sosyo-ekonomik yapısı ve yaşam standartları ülke ortalamasının altında olması nedeniyle AB'den gelecek fonlara çok ihtiyaç olduğunu dile getiren ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Uğur, dezavantajlı bir bölgede yapılan projelerin bölgeye ciddi bir moral vereceğine işaret etti. Önümüzdeki yıl 12 yeni hibe programı açılacak olmasının İsveç gezisinin önemini bir kat daha artırdığını hatırlatan Uğur, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren kamu, STK, belediye, üniversite, odalar ve birliklere proje teknikleri ve proje mantığı ile ilgili bilgi ve birikimleri paylaşarak bu kuruluşların AB hibelerinden azami derece faydalanması hedeflediklerini söyledi.

Bu arada İsveç, çalışma ziyaretine Vali Yardımcımız Ramazan Seçilmiş, Ceylanpınar Kaymakamı İlker Özerk Özcan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve Meksa Yönetim Kurulu üyesi Recep Uğur, Proje Koordinatörü İsmail Güzel, Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Birimi Sorumlusu Remzi Yeşilyurt ve Strateji Birim Sorumlusu Murat Süngü, Valilik Proje Ofisi Uzmanları ; Selin Burçak Ünal, Bülent Kavuştu, Ofis Destek Personelleri Sinan Çakmaklı'nın katıldığı bildirildi.