Seçime hazırlanan Kosovalı Türklere, Bakan Çelik'ten seçmen desteği

Sırbistan'dan ayrılarak 2 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Kosova, ilk genel seçimini yapmaya hazırlanıyor. 12 Aralık'taki seçime 2'si Türk 29 siyasi

Sırbistan'dan ayrılarak 2 yıl önce bağımsızlığını ilan eden Kosova, ilk genel seçimini yapmaya hazırlanıyor. 12 Aralık'taki seçime 2'si Türk 29 siyasi parti katılıyor. Seçim çalışmalarını sürdüren Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ile Kosova Türk Partisi (KTP) yöneticilerine Türkiye'den destek geldi. Dış Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında Balkan ve Rumeli Türkleri federasyonları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, çifte pasaportlu vatandaşlar ile öğrencilerin, Kosova'daki seçimlerde oy kullanabilmesi için harekete geçildi. Bakan Çelik'in desteğini alan federasyon temsilcileri, İstanbul, İzmir, Bursa ve Edirne'de yaşayan çifte pasaportlu vatandaşlar ile öğrencilere ulaşarak hava yoluyla Kosova'ya götürüp oy kullandıracak.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, soydaş ve akraba topluluklar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'ye gelen Türk öğrencilerin, eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak için nisan ayında kurulan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Kosova'da yapılacak genel seçime kilitlendi. Başkanlık binasında Balkan ve Rumeli Türkleri federasyon yöneticileriyle bir araya gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, temsilcilerin seçime yönelik taleplerini kabul etti. Bu doğrultuda Türkiye'de yaşayan Kosovalı Türklerin, genel seçimde oy kullanabilmesinin ve Türk partilerinin öne çıkması için hava yoluyla Kosova'ya götürülmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ile yaptıkları toplantı hakkında bilgi veren Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, aldıkları destekle seçmen organizasyonuna başladıklarını söyledi. Seçimde Kosova Demokratik Türk Partisi'nin daha güçlü olması için bu şekilde destek vereceklerini ifade eden Altuntaş, "Toplantıda Türkiye'de okuyan ve çifte pasaportlu olan Kosovalı kardeşlerimizin tespitleri ve onların yapılacak seçime katılmaları için gerekli ön çalışmalar yapıldı. Bu seçmenlerin Kosova'ya gidiş gelişlerinin sağlanması ve resmi izinlerinin ayarlanması için gerekli organizasyonlar belirlendi. Çifte pasaportlu kardeşlerimizin ve üniversitelerde okuyan 600'ün üzerindeki öğrencimize ulaşarak istemeleri halinde onları uçakla Kosova'ya götürerek oy kullanmalarını sağlayacağız." dedi.

Seçim öncesinde İstanbul-Rumeli Federasyonu Başkanı Süheyl Çobanoğlu, Adana Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Vekili Mesut Başkır ile Edirne Üniversitesi'nden Prof. Dr Ahmet Cihan ve Doç. Dr. Cengiz Dağneler ile Kosova'ya gidip gerekli organizasyonu yapacaklarını kaydeden Altuntaş, Bakan Çelik'e Kosova'daki Türklerin problemleriyle ilgili rapor sunduklarına da değindi.

Altuntaş, 15–16 Ocak tarihlerinde Balkan ülkelerindeki öğretmen dernekleri başkanlarıyla Balkanlar'daki Türklerin konumları ve problemleri ile ilgili panel düzenleyeceklerini vurguladı.