Mardin yöresinde son 50 yılın en kurak sonbaharı yaşanıyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin yöresinde son 50 yılın en kurak sonbahar mevsimi yaşanıyor. Susuzluktan çatlayan topraklar

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin yöresinde son 50 yılın en kurak sonbahar mevsimi yaşanıyor. Susuzluktan çatlayan topraklar yüzünden çiftçileri ekim yapamama kaygısı yaşıyor.

Yukarı Mezopotamya ovasının Mardin kesiminde, değişkenlik gösteren mevsimsel hareketlerin küresel ısınmadan meydana geldiği belirtildi. Son 4 yıldır yörede yaşanan kısmi kuraklık sebebi ile bereketli toprakların susuzluktan çatlaması yüzünden çiftçileri ekim yapmama korkusu sardı. Son 50 yılın en kurak sonbahar mevsimini yaşayan Mardinli çiftçiler, yağışa bağlı tarlalarda hububat ekimi yapmaktan endişeli.

Yörede 2 milyon dekar arazinin yağışa bağlı ekilebilir alan olması sebebi ile hububat ekiminde, aralık ayı ortalarını bekleyen Ortaköy beldesi önder çiftçilerden Fesih Kip, son 4 yıldır yaşanan kuraklık yüzünden ektikleri hububattan tohumluk dahi alamadıkların bu nedenle de ekimde acele etmeyeceklerini söyledi. Yağışa bağlı tarlalardan bir kısmına artizyen kuyuları açarak, sulu tarıma dönüştürme gayretlerinin de yüksek maliyetler getirdiğini belirten Çiftçi Hüseyin Demir ise, "50 yıldır ilk defa böyle bir kuraklık ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Demir, "Yağmur yağmazsa ekinlerimiz tarlada kuruyacak. Bu da gübre, tohum ve.nadanın maliyetini karşılayamamaktan korkuyoruz. Susuzluktan bereketli Mezopotamya topraklarımızın bir bölümü ciddi manada büyük çatlamalar oldu. Bu çatlaklar insanın avuçlarını gömecek kadar derin ve ürkütücü. Eğer yağış düşmezse, yağışa bağlı tarlalarımızda şu aşamada ekim yapmamakta kararlıyız. Çünkü ciddi kuraklık kaygılarımız var." dedi,

67 yaşındaki Şeyhmus Bağış adlı çiftçi ise, ömrü boyunca böyle kurak bir sonbahar yaşamadığını dile getirdi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI MALİK ÖZKAN 'İKİNCİ KEZ TOHUM EKMEK ZORUNDA KALACAK'-

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerin 2007 yılında da kuraklıktan büyük zarar gördüğünü söyledi. Özkan, "O yıl ilk bahar mevsimi kurak geçmişti, Bu sefer sonbahar kurak geçiyor. Son yılların en kurak mevsimini yaşıyoruz. Bu gidişle tohum toprağın altında kalacak. Çiftçi ikinci kez tohum ekmek zorunda kalacak. Buda ister istemez ek bir bütçe daha ortaya çıkacak."

Sulu tarımın yapıldığı alanlarda buğday başaklarının 5-6 santim boy attığı Mardin yöresinde, çiftçilerin hububat ekimi için gözlerini kış mevsiminin aralık ayında düşeceği beklentisinde olduğu yağmurlara çevrilmiş durumda. 7 bin dolayında ki çiftçinin yüzde 60'ının sonbaharda düşmeyen yağışlar sebebi ile hububat ekimi yapmaktan endişeli olduğu belirtildi.