İmamın Kızı Hariç Köyde 40 Yaş Altı Kimse Kalmadı

Bursa'nın dağ köylerinden Çakıryenice'de bütün gençler göç edince, 40 yaşın altında imamın kızı haricinde kimse kalmadı. Köylüler yaşanan göçün köyün geleceğini tehlikeye soktuğunu belirtiyor.

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Çakıryenice köyünde, yaşanan göç nedeniyle öğrenci sayısı bire inerken, köyde 40 yaş altında genç bulunmaması göçün boyutlarını gözler önüne seriyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köyün muhtarı Hüseyin Özdemir, dağ yöresinin genelinde yaşanan göç sorununu en derinden yaşayan köyün Çakıryenice olduğunu, bunun nedeninin zamanında gerekli tedbirlerin alınmamasından kaynaklandığını söyledi.
KÖYÜMÜZ TARİH OLACAK
Çakıryenice köyünde 40 yaşın altında sadece bir kişi olduğunu anlatan Büyükorhan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Çakıryenice köyü muhtarı Özdemir, "O da cami imamımızın 13 yaşındaki kızı, köyün aynı zamanda tek öğrencisi. Taşımalı sistemle Büyükorhan ilçesinde bulunan okulda okuyor. Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde şu an 30 hane ve 90 nüfusa sahip köyümüzde yaklaşık 10 sene sonra kimse kalmayacak ve köyümüz tarih olacak" dedi.
SULAMA GÖLETİ İSTİYORUZ
Son aylarda siyasal ve bürokratik anlamda sorunların ciddi boyutta olduğunun fark edildiğini anlatan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle hayvancılık alanında yapılan girişimlerle göçün önüne geçilmeye çalışılıyor. Köylerimizde yaşayanların da bu projelere sahip çıkması ile dağ yöresi köyleri yine eski gücüne kavuşacağı inancını taşımaktayım. Tarım ve hayvancılığın yaygınlaşması için sulama göletlerinin bir an önce tüm yörede yaygınlaşması gerekiyor."
TEŞVİKLER DEVAM ETMELİ
Çakıryenice'de yaşayan köylüler de, göçün tarım ve hayvancılıkta yeterli kazanç olmamasından kaynaklandığını vurguladı. Bir köylü, "Son zamanlarda devletimizin hayvancılıkla ilgili verdiği teşvik ile kendimizi biraz toparladık. Umut ediyoruz ki, bu teşvikler devam eder ve gençlerimiz geri dönerek köylerine, topraklarına sahip çıkarlar. Aksi halde köyde yaşayan kimse kalmayacak" diye konuştu.
Öte yandan Çakıryeniceliler, köy meydanında kendi yaptıkları fırın ile ekmeklerini imece usulü pişirerek maddi sıkıntılarını asgari düzeye indirmeye çalışmaları da dikkat çekti.