Tbmm'de 'Uzlaşma Komisyonu' Toplandı

Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve bunların uygulamasına ilişkin tasarılar ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşması çalışmaları için kurulan uzlaşma komisyonu TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplandı

Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve bunların uygulamasına ilişkin tasarılar ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşması çalışmaları için kurulan uzlaşma komisyonu TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplandı.
AK Parti'den Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Malatya Milletvekili İhsan Koca, Düzce Milletvekili Celal Erbay, CHP'den Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, MHP'den, Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, BDP'den Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın yer aldığı ''Uzlaşma Komisyonu'', TBMM Başkanı Şahin başkanlığında ilk kez bir araya geldi. Alınan bilgiye göre, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile bir araya gelen komisyon üyeleri, "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı" için alt komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Komisyon, daha önce planlandığı gibi çalışacak. Komisyondan çıkan kararlar doğrultusunda tasarılar, TBMM Genel Kurulunda 11-20 Ocak tarihleri arasında ''temel kanun'' olarak görüşülecek. Toplam 2 bin 750 maddeden oluşan tasarılar, 90 bölümden oluşacak. Mutabakata varılamayan konular, Meclis Başkanının başkanlığında grup başkan vekillerinin katılımıyla yapılacak toplantıda görüşülecek, bu toplantıda da uzlaşma sağlanamazsa siyasi parti grupları önerge verecek, gerekçeleri de kısa olacak.
Tasarıların maddeleri üzerinde verilecek toplam önerge sayısı 300'ü geçmeyecek. Görüşmeler süresince grup önerisi getirilmeyecek, sözlü soru önergeleri ile diğer denetim konuları görüşülmeyecek. Görüşmeler süresince açılışta yoklama yapılmayacak, toplantı ve karar yeter sayısı istenmeyecek. Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında soru-cevap işlemi yapılmayacak. Her 10 bölümde bir gruplar adına konuşma yapılacak, bunun dışında konuşma olmayacak. Genel Kurul, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 23.00'e kadar çalışacak.