2011 Leningrad'da 'Türkiye Yılı'  St. Petersburg

ENİNGRAD'DA 'TÜRKİYE YILI' 

ST.

ENİNGRAD'DA 'TÜRKİYE YILI' 

ST. PETERSBURG (A.A) - Leningrad Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), 2011'i 'Türkiye Yılı' ilan etti.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başkan Yardımcısı Önder Bülbüloğlu ve bir grup gazeteciyle birlikte her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl da 2011'in 'Türkiye Yılı' ilan edildiği 'Leningrad Bölgesi İş Çevreleri Kış Asamblesi'ne katılmak üzere dün St. Petersburg'a gitti. 
Park Inn Otel'de düzenlenen asamblede bir konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bahar aylarında Rusya Federasyonu, Leningrad Bölgesi TSO Başkanı ve Bölge Vali Yardımcısı Rashid İsmagilov'un Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Türkiye'nin artık yurtdışına ihraç etmeye başladığı projelerden biri olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) modelini Sincan'daki ASO 1. OSB'yi gezdikten sonra mutlaka Rusya'ya taşımaları gerektiğini dile getirdiğini anlattı.

-2011'İN 'TÜRKİYE YILI' İLAN EDİLMESİ'

Özdebir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Bugün ülkem adına ikinci bir mutluluk daha yaşıyorum. Bu ise önümüzdeki 2011 yılının Leningrad'da 'Türkiye Yılı' ilan edilmiş olması. Bundan dolayı herkese teşekkür ediyorum. Çünkü milletlerin birbirleriyle kaynaşması için muhakkak ki ticari ilişkiler önemlidir. Ama bunun yanında kültürel ilişkilerle bu işin güçlendirilmesi çok daha anlam kazanmaktadır. Ben bu konudaki haberi alır almaz Turizm Bakanımızla konuyu paylaştım. Kültür Bakanlığı olarak bu yıl içinde daha başka etkinliklerle bu kültürel alışverişin gelişmesine katkıda bulunabileceklerini söylemiş olması da benim için bir müjdedir. 
Rusya ve Türkiye, Almanya'dan Çin'e kadar, Kuzey Kutbundan Güney Kutbuna kadar bölgedeki en büyük 2 ekonomik büyüklüktür. Bu iki ekonominin birbirleriyle ilişkilerini artırması, Rusya'nın, Türkiye'nin sadece müteahhitlik sektörüyle değil, makina sanayi ve diğer ürünleriyle de tanışması, keşfetmesi mutlaka her iki ülke açısından büyük getiriler sağlayacaktır.'
Türkiye'nin çok fazla doğal zenginliklerinin bulunduğunu, ancak enerji açısından ise tamamen yurtdışına bağımlı olduğunu ifade eden Özdebir, buna rağmen 2008 yılında 132 milyar dolarlık bir ihracat yapıldığını, kriz nedeniyle bu rakamın şimdi 115 milyar dolar civarına indiğini bildirdi. Türkiye'nin ihracatının yüzde 98'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Özdebir, 'Türkiye ile Rusya, kriz şartlarında yıldızları parlayan ve diğer gelişmiş ülkelerden pozitif yönden ayrışan ekonomilerdir' dedi.

-KONFETİLER EŞLİĞİNDE 'TÜRKİYE YILI'-

Konuşmaların tamamlanmasının ardından asamblede, iş dünyasına yaptıkları katkılar ve getirdikleri yenilikler nedeniyle ödüle değer bulunan kişi ve kurumlara ödülleri verilirken, Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosu Mehmet Çınar'a da, Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı liyakat nişanı ve beratı verildi. 
Asamblede düzenlenen törende, konfetiler eşliğinde, 2001 yılı, Leningrad bölgesinde 'Türkiye Yılı' ilan edildi. Fransız şarkıcıların seslendirdiği eserlerin ardından dans gösterileri de sunuldu. İki Türk kızı da modernize edilmiş folklorik giysileriyle Türk halk oyunlarından örnekler sundular. Asambleye katılanlar gece boyunca müzik eşliğinde dans etti.


18.12.2010 11:47:08