Türkmenistan ile İran doğalgaz görüşmelerinde bulunacak

Türkmenistan ile İran doğalgaz alanındaki işbirliği ilişkilerini masaya yatıracak. Türkmenistan'ın petrol ve doğalgazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardım

Türkmenistan ile İran doğalgaz alanındaki işbirliği ilişkilerini masaya yatıracak. Türkmenistan'ın petrol ve doğalgazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov başkanlığında bir heyet bugün Tahran'a gitti.

Tahran'da bir araya gelecek olan iki ülke heyeti, Türkmenistan ile İran arasındaki doğalgaz işbirliğine ilişkin konuları masaya yatıracak. Türkmenistan'dan İran'a çekilen ikinci doğalgaz boru hattı olan Devletabat-Serahs-Hangeran'ın geçen Ocak ayında hizmete açılması ile bu ülkeye sevk edilen gazın miktarı arttırıldı.

2009'da iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucu, Türkmenistan'ın İran'a bir yılda ihraç ettiği 8 milyar metreküplük doğal gaz miktarının, 14 milyar metreküpe çıkarmıştı. Önümüzdeki yıllarda Türkmenistan İran'a ihraç ettiği doğalgaz miktarını 20 milyar metreküpe çıkarılması öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Devletabat-Serahs-Hangeran hattının devamı olan İran'daki Serahs-Sangbast doğalgaz boru hattının açılışına katılmıştı. Berdimuhamedov burada yaptığı konuşmada, hattın İran'a ihraç edilen doğalgazın miktarının arttırılmasına ve bu ülkenin birçok şehir ve köylerinin ısıtılmasına önemli katkı sağlayacağını söylemişti.

Türkmenistan, 1997 yılında hizmete açılan Körpece-Gurtguyı boru hattıyla İran'a doğalgaz ihracatını başlatmıştı.