Şener: Görevi kötüye kullanma suçuna verilen cezalarda indirim, örtülü aftır
Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan görevi kötüye kullanma suçuna verilen cezalarda in
TP Genel Başkanı Şener, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, iktidara yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Görevi kötüye kullanma suçuna verilen cezalarda indirim öngören düzenlemenin geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu'nda kanunlaştığını hatırlatan Şener, "Kamuoyu bunu yetirince tartışamadı, ne anlama geldiği yeterince halka ulaşamadı bile. Kanun özü şudur; başbakanın, bakanların, bürokratların, belediye başkanlarının görevi kötüye kullanma suçu işledikleri takdirde alacakları cezaların miktarı düşürüldü. Daha önce üst sınır itibariyle 3 yıl hapis cezası öngörülürken, bu ceza üst sınır itibariyle 2 yıla indirildi. Bunun anlamı şudur; en üst sınırdan ceza alsa bile bir bakan, bir siyasetçi veya bir bürokrat bu artık infaz edilemeyecek, tecil edilecek demektir. Yani fiilen herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacak demektir." dedi.
Bunun anlamının bir örtülü af olduğunu ileri süren Şener, şöyle devam etti: "Düşünebiliyor musunuz; halk sandıklara gidiyor, 50 milyon civarındaki seçmen oyunu kullanıyor. 'Başbakanı, bakanları, siyasi iktidarı belirleyelim ve bizim dertlerimizle, sorunlarımızla ilgilensin' diyor. İş başına gelen iktidarsa Meclis çoğunluğuna dayanarak kendisini affettirmeye çalışıyor, işlediği suçlardan dolayı. Bu düzenleme bir örtülü aftır."
TBMM'de 700'ün üzerinde dokunulmazlık dosyası olduğunu anlatan Şener, bu dosyaların içerisinde milletvekillerine, bakanlara, başbakana ait dosyalar bulunduğu anlattı.
Şener, "Görevi kötüye kullanmaya dair isnatlar olan dosyalar vardır. Ama bu dosyalara Meclisi çoğunluğuna sahip parti af getiriyor. Dünyanın neresinde böyle bir olay vuku bulsaydı, orada halk sokaklarda olurdu, protestolar başlardı. Ama Türkiye'de bunlar konuşulmuyor." ifadelerini kullandı.
Şener, yine Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve 'Torba Yasa' olarak da adlandırılan tasarının 93. maddesinin de bir örtülü af olduğunu ileri sürdü.
Tasarının bu haliyle mi, yoksa o madde çıkartılarak mı geçirileceğinin henüz belli olmadığına değinen Şener, "Ama özü şudur; yapılan özelleştirmeler hakkında mahkemelerin verdiği iptal kararlarını, yürütmeyi durdurma kararlarını ortadan kaldırılan bir yasal düzenlemedir. Yani 'bu özelleştirmede yolsuzluk var, bu özelleştirmede haksızlık var, bu özelleştirmede halkın, kamunun menfaati gözetilmemiştir, bu özeleştirme hukuka aykırıdır' diye mahkemelerin verdiği kararları ortadan kaldıran bir maddedir. Bunu ilk günden beri itiraz ediyoruz. Bu da bir örtülü aftır." açıklamasında bulundu.