Vali Arslan: Balıkesir'in nitelikli göçe ihtiyacı var

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, son bir yıl içinde ilin nüfusunun sadece 9 bin kişi arttığını belirterek, büyümek ve gelişmek için biraz göç alınması

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, son bir yıl içinde ilin nüfusunun sadece 9 bin kişi arttığını belirterek, büyümek ve gelişmek için biraz göç alınması gerektğini söyledi. Balıkesir'in göçe sempatiyle bakmadığına da dikkat çeken Arslan, "Biz Manisa'yı, Denizli'yi, kendimize emsal gördüğümüz illeri örnek verirsek bir gerçeği de dikkate almak durumundayız. Balıkesir'in nitelikli göçe ihtiyacı var. Bunu sağlayacak kanalları açmamız gerekiyor." dedi.

Garanti Bankası tarafından 2002 yılından beri düzenlenen Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 69. toplantısı Balıkesir'de yapıldı. Pamukçu Asya Termal Otel'deki toplantıya Vali Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, Ticaret Borsası (BTO) Başkanı Faruk Kula, esnaf odaları başkanları ve davetliler katıldı. Prof. Dr. Melih Pınarcıoğlu, Atilla Aksoy ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda zeytinyağının dünya markası olması için yapılması gerekenler, Balıkesir'in şehir olarak geleceği ve kalkınma dinamikleriyle 2011 yılında dünya trendleri içinde Türkiye ekonomisinin yeri tartışıldı. Açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, eski köye yeni âdetler getirilmesi gerektiğini, kalkınmanın yenilikçi düşünceyi her alana yansıtmakla başarılabileceğini söyledi. Balıkesir'in potansiyeline dikkat çeken Karadere, "Dünyada az bulunur eşsiz güzellikteki Kazdaı ve tarım zenginliğiyle geleceğin kalkınma merkezi ve markası olmak için ciddi bir ulusal ve uluslararası potansiyele sahip. İki denize kıyısı olan Balıkesir, hem lojistik merkezi olabilir hem de yenilenebilir enerji yatırımlarıyla bir enerji merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir. Tüm bunların gerektirdiği insan kaynağının yanısıra akıl gücünü sağlayarak ve atılım yapmak için gerekli fikir dönüşümüyle girişimcilik için rol modeli olabilir." dedi.

BTO Başkanı Yavuz ise, "Türkiye'yi Besleyen Bölge" sloganını kullandıklarını vurgulayarak, "Balıkesir, gıdada ülkeyi besleyen potansiyalde ve liderliği eline aldı. Et üretiminde. dünyayla rekabet edebilen bir konuma gelmiştir. En iyi zeytini bizim bölgemiz yetiştirmekte. Ayrıca rüzgar enerjisi konusunda önemli bir merkez haline geldi. Lojistik köy projesini de önemsiyoruz. İki otoyol projesi tamamlandığında verimli yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar şeklinde gerçekleşecektir." şeklinde konuştu.

Balıkesir'de tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin ağırlıkta olduğuna dikkat çeken BSO Başkanı Kula da, "Kriz döneminde sanayiciler, üretim bazında daha az ancak finansman bazında daha fazla etkilenmiştir. Balıkesir'de işsizlik oranı yüzde 7,9'lardan, 9,1'lere çıkmıştır. Bugün ithalat ve ihracatımızda, 2008 yılına göre azalma olmuştur." dedi.

Başkan Ok ise Balıkesir'de herkesin ellerini ve yüreklerini birleştirmesi gerektiğini söyledi: "Öncelikle yatırıma önem vereceğiz. Her şeyimizi birleştirerek birbirimize güveneceğiz. Balıkesir'e yatırım yapanlar, çok kısa sürede kazanacak. Belediye olarak ne lazımsa yapmaya hazırız."

'BALIKESİR'DE 250 BİN EMEKLİ YAŞIYOR'

Balıkesir'in nüfusu 1 milyonu geçen iller arasında 17. sırada olduğunu kaydeden Vali Yılmaz Arslan, yüzölçümü bakımından ise 12. olduğunu belirtti. Nüfusun yılda 10 bin kişi bile artmadığını vurgulayarak, "Göçe sempatiyle bakmayan bir il olduğumuzu görüyorum. Balıkesir'de 250 binin üzerinde emekli insan yaşıyor. Bunların ailelerini de düşündüğünüzde, nüfusumuzun yüzde 40-45'i emekliliğe dayalı yaşayanlar, çünkü burası huzurlu, iklimi güzel bir kent. İnsanlar, emekli olduğunda Balıkesir'e yerleşmeyi arzu ediyor. Emeklisi çok olan bir ilde de girişimcilikten bahsetmek kolay değil." diye konuştu.

Hep aynı illere göç alıp verdiklerini ifade eden Vali Arslan, şunları söyledi: "Örneğin 2009 yılında İstanbul'a 5 bin 500 kişi göç vermişiz, İstanbul'dan 5 bin 900 almışız. İzmir'e 4 bin kişi göç vermişiz, 3 bin 100 almışız. Bursa'ya 3 bin kişi göç vermiş, 2 bin 600 almışız. Almışız dediklerimiz de o bölgede çalışmış, sonra buraya gelerek emekliliğini geçirenlerden oluşuyor. Balıkesir'in huzurlu, ucuz, güzel ve yaşanabilir bir kent olması avantajını yeterince kullanıp kullanamadığımız konusunda tereddütlerimiz var."

Toplantının son bölümünde ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr.Melih Pınarcıoğlu "Balıkesir'in Geleceği, Kalkınma Dinamikleri", İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat "2010 Sonrasında Ekonominin Genel Görünümü" konularını anlattı.